Projekat Energy Barge

Foto: pixabay

Aktuelni projekat Energy Barge, kojim se podstiče korišćenje biomase kao i plovidba unutašnjim vodama, sprovodi se u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

Lučka uprava Vukovar učestvuje u ovom projektu kao jedan od 15 partnera iz zemalja podunavske regije i zalaže se za veće korišćenje Dunava kao najprihvatljivijeg oblika transporta svih vrsta roba uključujući i biomasu.

– Kao partner koji promoviše veću zastupljenost unutrašnje plovidbe i takođe priprema planove za razvoj luka i pristaništa na Dunavu, naročito luke Vukovar na ovoj reci čiji tok u ukupnoj dužini od 137 km istovremeno pripada Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, smatramo da je od izuzetne važnosti prebaciti što je moguće više tereta sa drumskog i železničkog saobraćaja na reku – navode iz Lučke uprave Vukovara.

U skladu s tim, osnovni cilj projekta Energy Barge predstavlja spajanje sektora biomase i transporta unutrašnjim vodnim putevima, pogotovo Dunavom. U okviru projekta planira se održavanje B2B konferencije u Vukovaru, na kojoj bi se okupili predstavnici sektora biomase i logistike iz Hrvatske i Republike Srbije. Trenutno, u projektu nema direktnog predstavnika iz Republike Srbije, a u saopštenju Lučke uprave Vukovara navodi se da Srbija, kao i Hrvatska, ima veliki potencijal proizvodnje i korišćenja biomase.

B2B konferencija planirana je krajem 2018. godine/početkom 2019. godine i besplatna je za učesnike budući da je glavna namera da se predstavnici sektora biomase okupe na jednom mestu i razmene iskustva, znanja, poslovne ideje pa da na kraju i sklope poslove.

Sve dodatne informacije o projektu možete pogledati na linku.

Milan Zlatanović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti