Evropska komisija podržava održivi sistem energetske efikasnosti

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa Katarinom Maternovom, zamenikom direktora direktorata za proširenje EU.

On je ovom prilikom izjavio da Srbija može da očekuje snažnu podršku Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija na uspostavlјanju održivog sistema energetske efikasnosti. Istakao je da se pitanje energetske efikasnosti i finansiranje tih projekata mora staviti u jedan sistem, navodeći da nije reč o obavezi koju Srbija mora da ispuni, već prilici da se nešto dobro uradi za zemlјu. Prvi prioritet nam je da ojačamo kapacitete i imamo tvining projekat sa nekom od zemalјa koja ima neophodna iskustva u toj oblasti. Očekujemo grant od 1,2 miliona evra za jačanje kapaciteta.

Navodeći da Srbija treba do 2018. godine da smanji potrošnju energije u odnosu na 2009. godinu za 9 odsto, Antić je rekao da se u velikoj meri u tome uspelo, ali je istakao da je to samo početak. Prema njegovim rečima, energetski menadžeri lokalnih samouprava i svih većih potrošača treba da prepoznaju “crne tačke” gradova, opština i kompanija i da razvijaju projekte enegretske efikasnosti. Na nivou lokalnih samoupra moramo da uđemo u sistem naplate toplotne energije prema utrošku, istakao je ministar Antić.

Maternova je kazala da danas nije bilo reči o uobičajenim temama kao što su interkonektori, diverzifikaciji već se, kaže, pričalo o najjeftinoj energiji koja se uopšte ne koristi. Ona je kazala da 34 odsto ukupne energije potroše zgrade, bilo da je reč o privatnim ili javnim, navodeći da se toplotna energija u Srbiji plaća po kvadratu, a ne po utrošku, pa se potrošači ne brinu koliko troše, jer će na kraju platiti isto.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti