Podrska udruženju lokalnih ombudsmana u primeni Arhuske konvencije

Foto: kragujevac.rs

Udruženje Arhus centar iz Kragujevca, koje u okviru Mreže Arhus centara Srbije funkcioniše od 2012. godine, realizuje projekat “Podrška Udruženju lokalnih ombudsmana Srbije u primeni Arhuske konvencije“, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – Misije u Srbiji.

U sklopu projektnih aktivnosti u Kragujevcu je organizovana dvodnevna konferencija – Lokalni zaštitnici građana (ombudsmani) i zaštita životne sredine. Pokrajinskom i lokalnim zaštitnicima građana i predstavnicima organizacija civilnog društva iz cele Srbije, biće predstavljeni različiti aspekti zaštite životne sredine, ali i značaj njihove uloge u zaštiti prava građana u ovoj oblasti.

Potpisivanjem Arhuske konvencije 2009. godine Srbija se obavezala da će omogućiti građanima pravo na pravnu zaštitu, pravo na dostupnost informacije i jače uključenje civilnog društva u proces donošenja odluka. Zbog toga, istakla je Olivera Zurovac Kuzman savetnica Misije OEBS – a u Srbiji, želimo da osnažimo lokalne zaštitnike, da oni budu spona koja će da izađe u susret građanima i pomogne im u ostvarivanju ljudskih prava vezanih za zaštitu životne sredine.

Grad Kragujevac ima usvojen Lokalni ekološki akcioni plan, Lokalni plan upravljanja otpadom i Strategiju održivog razvoja. U izradi ovih dokumenata i njihovu primenu uključene se sve relevantne javne, regionalne i finansijske institucije, predstavnici privatnog sektora i civilnog društva. Cilj grada Kragujevca kao i svih drugih lokalnih sredina jeste da se ekonomski razvija kako bi poboljšao i unapredio život svojih građana, istakla je Jasmina Predojević Simović pomoćnik graonačelnika za održivi i ravnomerni razvoj grada i saradnju sa udruženjima. Postojanje jednog ovakvog strateškog dokumenta razvoja govori i da smo svesni koliko je u toj našoj težnji važno da zaštitimo sredinu u kojoj živimo.

Imajući u vidu da su učesnici konferencije predstavnici relevantnih institucija kao i civilnog sektora, Jasmina Predojević Simović je izrazila nadu da će razmena iskustava doneti odgovore na pitanja i ukazati na propuste u implementaciji Arhuske konvencije i njenih osnovnih postulata, a to su pravo građana na informisanost, njihovo pravo da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini i pristupa pravosuđu ako su ova dva prethodna prava povređena.

U ime Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije, prisutnima se obratio Miladin Nešić koji je istakao da se zaštitnici građana u svom radu susreću sa brojnim problemima u oblasti zaštite životne sredine. Trudićemo se da rešimo sve ono što građane tišti, da neke stvari unapredimo i pomerimo sa mrtve tačke, pre svega kroz podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine.

Učesnike dvodnevne konferencije pozdravila je i Ketrin Gebrijel viša savetnica Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS –a u Srbiji, koja je pored ostalog istakla da snažan sistem zaštite životne sredine može da se implementira samo ako se u realizaciju uključe sve institucije, organizacije i građani.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti