Naučnici razvijaju „štit“ koji će spasiti Veliki koralni greben

Foto: pixabay

Zaštitni sloj koji je čak 50 000 puta tanji od dlake ljudske kose mogao bi da posluži u očuvanju koralnih grebena.

Naučnici smatraju da bi postavljanjem ovog zaštitnog sloja na površinu vode Veliki koralni greben mogao da se ohladi i sačuva od koralnog izbeljivanja, koje je rezultat pregrejavanja i koje je pogubno za ovu vrstu.

Ovaj štit napravljen je od istog materijala kao i kosturi korala, tj. od kalcijum karbonata.
„Ovaj materijal dizajniran je tako da pluta na površini vode iznad korala i služi kao barijera sunčevim zracima,“ rekla je Ana Marsden, direktorka fondacije za Veliki koralni greben.

Eksperiment na malom uzorku koji su istraživači ove fondaicije sproveli sa ovim materijalom koji je debljine jednog molekula dao je ohrabrujuće rezultate. Eksperiment koji je simulirao uslove koralnog izbeljivanja pokazao je da je ovaj zaštitni sloj smanjio uticaj zraka sunca za čak 30% i samim tim smanjio efekat koralnog izbeljivanja na većini vrsta korala.

Izbeljivanje je najveća pretnja Velikom koralnom grebenu i ostalim ekosistemima bogatim koralima, i 2016. godine bilo je uzrok najvećeg izumiranja korala koje je ikada zabeleženo. Kako se usled globalnog zagrevanja temperatura vode povećava, korali pod stresom izbacuju iz sebe alge koje im omogućavaju neophodne hranljive materije, što dovodi do toga da oni posvetle tj. da se izbele i uginu.
Zbog ove neizbežne pretnje, eksperti za korale pozivaju na radikalne intervencije kako bi ih spasli. Neki od predloga naučnika su genetska modifikacija korala kao i geoinženjering atmosfere.
Kako bi ovaj „sunčani štit“ bio potpuno biorazgradiv, naučnici koji stoje iza ove ideje smatraju da bi ovo bilo odlično rešenje.

„Ovo je sjajan primer osmišljavanja i testiranja inovativnih ideja koje su rezultat ekspertize na različitim poljima,“ zaključila je Marsden. „Na ovoj ideji radili su hemijski inženjeri i eksperti za polimerne supstance zajedno sa morskim ekolozima i stručnjacima za korale.“

Bitno je napomenuti da ovo nije rešenje za očuvanje svih 348 000 kilometara Velikog koralnog grebena već samo za jedan njegov deo ali ova ideja ima važnu ulogu u očuvanju najugroženijih delova grebena.

„Koncept je potrebno dalje razraditi i uraditi još neke testove pre nego što dođe u fazu implementacije, ali ovo je vrlo uzbudljiv proces jer nam daje priliku da dalje istražujemo opcije kako bismo se osigurali da sačuvamo Veliki koralni greben za buduće generacije.“

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti