Novi saobraćajni režim pruža veću bezbednost i smanjeno aerozagađenje u Beogradu

Foto: Grad Beograd

Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da saobraćajni režim, koji je primenjen na potezu od Bulevara despota Stefana do Terazijskog tunela, predstavlja deo rešanja dobijenog na osnovu studije, koju je za potrebe ovog sekretarijata izradio Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, kao najeminentnija institucija u ovoj oblasti u našoj zemlji. Primenjenim saobraćajnim rešenjem povećana je bezbednost kretanja pešaka i vozila, smanjen je broj konfliktnih tačaka između pešaka i drumskih vozila, povećana protočnost dinamičkog saobraćaja i smanjeno aerozagađenje.

Upravljanje saobraćajem u Beogradu nije nimalo lak zadatak i predstavlja kompleksnu analizu kojom se u ograničenim uslovima po pitanju gabarita saobraćajnica, njihove geometrije, kapaciteta, propusne moći, različitosti saobraćajnih zahteva za putovanjem, povećanja stepena motorizacije, postojeća javna saobraćajna površina mora rasporediti na funkcionalan način, kako bi se obezbedilo uvek novo unapređeno rešenje koje podjednako tretira sve pojavne saobraćajne tokove.

Saobraćajnom studijom, koju je izradio Saobraćajni fakultet, analizirani su svi saobraćajni tokovi u zoni na potezu Bulevar despota Stefana – Terazijski tunel sa ciljem povećanja protočnosti saobraćaja i smanjenjem saobraćajnih gužvi, što će rezultirati skraćivanjem vremena putovanja i aerozagaćenja u najužem centru Beograda, ali i povećanja prijatnosti putovanja.

Pešački tokovi u ovoj zoni nisu prekinuti već usmereni kako bi se smanjio broj konflikata i povećao nivo bezbednosti posebno semaforizacijom pešačkog prelaza u Bulevaru despota Stefana kod Skadarske ulice.

Ukidanje pešačkih prelaza u Bulevaru despota Stefana, Ulici Braće Jugovića i u Dečanskoj ulici kod Doma omladine, ima za cilj povećenje protočnosti vozila u levom i desnom skretanju na ovim raskrsnicama, a osetno poboljšanje protočnosti već je evidentno za vozila javnog gradskog prevoza u Dečanskoj ulici kod Doma omladine.

Sekretarijat za saobraćaj će i narednom periodu vršiti analize pešačkih i tokova vozila na ovoj lokaciji preduzimati neophodne mere i izmene režima saobraćaja, ukoliko to bude bilo potrebno, naglašeno je u saopštenju.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti