Besne požari u Kaliforniji, evakuisano 100.000 ljudi

Zbog dva velika požara koja se brzo šire južnom Kalifornijom naređena je evakuacija 100.000 ljudi. Izdato je i upozorenje zbog jakih vetrova, a struja je isključena u više od 300.000 domova kako bi se sprečilo kidanje dalekovoda i stvaranje novih žarišta.

Šumski požar u okrugu Oranž izbio je u ponedeljak oko 7 sati po lokalnom vremenu, a kasnije tokom dana vatra je primećena u kanjonu Santa Ana.

Vlasti su naredile hitnu evakuaciju stanovništva, škole su zatvorene, a za sada nisu prijavljene žrtve i nema podataka o tome da li je vatrena stihija zahvatila domove stanovnika ovog okruga.

Vatrogasna uprava okruga Oranž saopštila je da su dva mlada vatrogasca teže povređena dok su gasili požar.  Kako navode, požar brzo raste i da je za kratko vreme u okrugu Oranž zahvatio 11.200 hektara. Vatra guta i prostor oko kanjona Santa Ana i prema procenama zahvatila je 15.200 hektara.

Uzroci požara u okrugu Oranž i kanjonu Santa Ana još nisu utvrđeni.

https://twitter.com/SheldonHofstad5/status/1320883566084001792

Ove godine u zapadnom delu SAD vladaju suše i bilo je mnogo šumskih požara u kojima je stradala 31 osoba. U požarima u Kaliforniji, od početka godine, uništeno je više od 3,7 miliona hektara zemljišta i više od 7.000 zgrada.

Neki požari koji su izbili još u avgustu još nisu u potpunosti ugašeni.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti