Požari opustošili preko 2 miliona hektara zemlje širom Kalifornije

Photo-illustration: Unsplash

Prema podacima Šumarske službe Sjedinjenih Američkih Država (SAD), samo ove godine u Kaliforniji je izgorelo preko 2 miliona hektara zemlje.

Nažalost, požari i dalje izbijaju, a država smatra da najgore tek dolazi kako se leto bliži kraju. Obično period koji prethodi jeseni bude najrizičniji u pogledu izbijanja požara, a Kalifornija ove godine drži neslavan rekord u broju spaljenih hektara zemlje. Trenutno su na području zaliva San Francisko aktivna dva najveća požara u istoriji države, a više od 14.000 vatrogasaca iz cele zemlje mobilisano je da bi se suzbio ovaj i ostali požari širom države.

Tokom obeležavanja Praznika rada, trodnevni talas vrućina znatno je pogoršao situaciju. Trocifrene temperature i suvi vetrovi otežavali su vatrogascima kontrolu nad plamenom.

Građani su u stalnom problemu jer konstantno povećanje temperature i šumski požari utiču na snabdevanje električnom energijom u gradovima. Naime, Pacific Gas & Electric, najveća komunalna kompanija u državi, saopštila je da bi ove nedelje mogla prekinuti napajanje strujom čak 158.000 domaćinstava. Prema navodima kompanije, ovaj potez bi bio preduzet kako bi se smanjio rizik da dalekovodi kompanije i propratna oprema budu uzork još većih požara.

Prema rečima Rendija Mura, regionalnog šumara američke Šumarske službe u pacifičkom jugozapadnom regionu, država će zatvoriti svih osam nacionalnih parkova u ​​južnoj Kaliforniji kako bi se sprečila dalja šteta. Mur kaže da će se zatvaranja svakodnevno razmatrati na osnovu dostupnih podataka i procene mogućnosti rizika. Služba prati dnevne temperature i druge vremenske aspekte koji bi mogli da dovedu do izbijanja požara. Ova odluka znači da svi kampovi u nacionalnim šumama ostaju zatvoreni do daljnjeg.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Situacija sa požarima širom Kalifornije je opasna i mora se shvatiti ozbiljno. Postojeći požari pokazuju ekstremno ponašanje vatre i veliku mogućnost širenja, dok se očekuje i stvaranje novih žarišta kako se vremenske prilike pogoršavaju. Najveći problem je što mi jednostavno nemamo dovoljno resursa za potpuno gašenje i ne možemo da obuzdamo svaki prijavljeni slučaj izbijanja vatre“, upozorio je Mur.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u okruzima Frezno, Madera, Meripoza, San Bernardino i San Dijego, saopšteno je iz njegovog kabineta. Do sada je nastradalo 8 osoba i uništeno preko 3 hiljade objekata. U jednom trenutku u Los Anđelesu je izmerena rekordna temperatura od čak 49.4 °C, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Stručnjaci se slažu da su presudni faktori za ovakav razvoj događaja suva zima, udarci munja, visoke temperature i klimatske promene i šume bez vegetacije.

„Rešenje? Proređivanje šuma, bolja građevinska regulativa, više obnovljivih izvora energije, jaka elektroenergetska mreža. Kratkoročno? Budite oprezni sa vatrom i molite se za kišu“, poručuju stručnjaci.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti