Novosađani osvojili projekat vredan 900.000 evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu će u naredne tri godine realizovati značajan naučno-istraživački projekat u vrednosti od oko 900.000 evra, u vezi sa proučavanjem hidro-meteoroloških ekstrema, poplava i suša.

„Proučavanje hidro-meteoroloških ekstrema je zbog svoje složenosti od posebnog značaja za jugoistočnu Evropu. Predviđanja nam govore da usled klimatskih promena dolazi do promena hidrološkog ciklusa, što bi moglo da dovede do povećanog rizika od poplava“, kaže rukovodilac EXtremeClimTwin projekta dr Biljana Basarin sa Odeljenja za geografiju, turizam i hotelijerstvo (Katedra za fizičku geografiju).

Kako se dodaje na sajtu fakulteta, pamtimo da je nekoliko razornih poplava u centralnoj Evropi tokom poslednjih 20 godina prouzrokovano upravo ekstremnim padavinama.

Složenost odnosa između atmosferskih uslova, ekstremnih padavina i poplava, zajedno sa uočenim rastućim trendovima, ukazuju na neophodnost unapređivanja nauke i izgradnje istraživačkih kapaciteta u ovoj oblasti i u Srbiji.

Gubici usled ekstremnih klimatskih i hidroloških događaja iznosili su 453 milijardi evra, u proseku 12 milijardi evra godišnje, 79.200 evra po kvadratnom kilometru ili 811 evra po stanovniku.

Prirodno-matematički fakultet je prepoznao ovu potrebu i predlogom projekta uspešno konkurisao na poziv iz Okvirnog programa Evropske unije za istraživanje i inovacije pod nazivom Horizont 2020 (H2020-WIDESPREAD-2020-5 Twinning).

Predlog projekta je ocenjen sa maksimalnih 15 poena kao najbolji iz Srbije. Projekat će se realizovati pod nazivom „Twinning for the advancement of data-driven multidisciplinary research into hydro-climatic extremes to support risk assessment and decision making“ (ExtremeClimTwin), i Prirodno-matematičkom fakultetu i partnerima obezbeđuje skoro 900.000 evra za izgradnju istraživačkih kapaciteta u oblasti otkrivanja i opisa ekstremnih hidro-klimatskih događaja.

Partneri PMF-a na ovom projektu su tri izvrsne istraživačke institucije iz EU: kompanija Climate Risk Analysis iz Nemačke, Loughborough University iz Velike Britanije i Centre for International Climate Research iz Norveške.

EU partneri će putem obuke za članove istraživačkog tima sa PMF-a preneti znanje i istraživačke veštine.

Umrežavanje sa EU partnerima će se ostvarivati na svim nivoima, a takva razmena znanja je na korist svih učesnika u projektu, šire naučne zajednice i svakako, zbog aktuelnosti problema, mnogih zainteresovanih strana iz neakademskog sektora. Projekat je značajan i za negovanje potencijala mladih istraživača PMF-a i strateško povezivanje fakulteta sa međunarodnim istraživačkim institucijama kroz održiva partnerstva i transfer znanja, rezultata i naučnih metodologija.

Projekat kreće od 1. novembra 2020. i trajaće 36 meseci.

Izvor: E-kapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti