„Zombi“ požari u Arktičkom krugu doveli do rekordne emisije ugljen-dioksida

Foto-ilustracija: Pixabay

Kao posledica velikih šumskih požara u Arktičkom krugu, ovog leta je zabeležena rekordna emisija ugljen-dioksida koja je nadmašila i prošlogodišnju. Oblaci dima su bili toliko veliki da su se nadvili nad teritorijom veličine jedne trećine Kanade.

Naučnici iz Službe za monitoring atmosfere pratili su požare u Arktičkom krugu i procenili da je u tom regionu od 1. januara do 31. avgusta ove godine emitovano 244 megatone ugljen-dioksida, a tokom cele prošle godine 181 megatona.

Požari su vrhunac dostigli tokom jula i početkom avgusta.

„Arktički požari koji su od sredine juna sve aktivniji, već su u pogledu obima i inteziteta oborili rekord iz 2019. godine, što se odražava i na emisiju ugljen-dioksida. Ovim prostorom su ponovo preovladavale visoke temperature i suvi vremenski uslovi“, kaže Mark Parington, stručnjak za šumske požare.

Ističe da je praćenje i nadgledanje požara od velikog značaja za razumevanje uticaja koji ovi događaji imaju na atmosferu i zagađenje vazduha.

Nekontrolisani požari izbijaju iz više razloga – udara groma ili ljudskog nemara, ali česti su i takozvani, „zombi požari“ koji tokom zime tinjaju pod zemljom, sagorevajući treset i organske materije, a koji se svakog proleća ponovo aktiviraju.

Pročitajte još:

Delovi Rusije značajno pogođeni, vazduh sve zagađeniji

Ruska Republika Saha (Jakutija), koja se jednim delom nalazi u Arktičkom krugu, posebno je teško pogođena jer su požari uništili milione hektara zemljišta i povećali emisiju ugljen-dioksida sa prošlogodišnjih 208 na čak 395 megatona. Zbog požara je porasla i prosečna godišnja temperatura.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ogromni oblaci dima negativno utiču na kvalitet vazduha u regionu, što značajno pogoršava simptome koronavirusa i ostalih respiratornih infekcija.

Više organizacija za zaštitu životne sredine, uključujući i Svetsku fondaciju za prirodu (WWF), kritikovalo je i rusku vladu zbog izostanka adekvatne i pravovremene reakcije.

Upozoravaju da bi šumski požari uskoro mogli prouzrokovati da temperatura na Arktiku bude i 10 stepeni viša od današnje. U kombinaciji sa sa otapanjem leda, sve topliji Arktički krug može izazvati poplave, klizišta, eroziju i niz drugih opasnosti po infrastrukturu, živote ljudi i divljih životinja.

Situacija sa šumskim požarima nepovoljna je ove godine i u Kaliforniji i prašumama oko Amazona.

Izvor: RTS/CBS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti