“Zelenilo-Beograd” proslavilo 91. rođendan sadnjom retkog drveta u Pionirskom parku

Foto: „Zelenilo-Beograd“

Povodom obeležavanja 91. godišnjice od osnivanja, JKP “Zelenilo – Beograd” je u Pionirskom parku i ove godine na dar Beograđanima zasadilo vrednu sadnicu. Zasađeno je neobično drvo, koje se ne može često videti kod nas, Cupressocyparis Leylandii – Lejlandov pačempres, visok oko šest metara.

Ova veoma dekorativna vrsta pačempresa je nastala ukrštanjem u Engleskoj. Veličanstvenog je habitusa sa gustom kompaktnom krošnjom koja se grana od zemlje. Četine su izražene tamnozelene boje. Može porasti u visinu 15 do 20 metara, a dostiže širinu od šest metara.

Sadnicu je, zajedno sa generalnim direktorom JKP “Zelenilo – Beograd” Slobodanom Stanojevićem, zasadila direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić.

Generalni direktor JKP „Zelenilo – Beograd“ je rekao da je u protekloj godini borba za zdravlje bila u prvom planu i da mu je veliko zadovoljstvo što sadnicu povodom Dana preduzeća ove godine sadi zajedno sa prof. dr Danicom Grujičić. Istakao je da se preduzeće borilo sa epidemijom na sve dostupne načine, te da se nada da će se ova situacija završiti i da će „Zelenilo – Beograd“ uspešno nastaviti da se razvija u narednim decenijama.

“Moramo naučiti da čuvamo životnu sredinu, moramo biti mnogo disciplinovaniji i ne možemo gledati samo svoje interese već voditi računa o interesu čitavog društva. Zdrava životna sredina je najvažnija za očuvanje zdravlja, jer koliko god da smo aktivni i živimo zdravo, ako udišemo zagađen vazduh, pijemo zagađenu vodu i jedemo zagađenu hranu, ne možemo biti zdravi” rekla je prof. Grujičić.

Rođendan ovom preduzeću čestitao je i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Naš cilj je da ostvarimo balans između urbanog razvoja i brige o životnoj sredini. Moja vizija Beograda je održivi razvoj prestonice, što znači da za sobom ostavljamo očuvanu prirodu, ali i urbane prostore koji rastu, razvijaju se, ali istovremeno postaju i sve zeleniji”, rekao je gradonačelnik.

Od početnih šest do današnjih 1.200 zaposlenih, “Zelenilo” je ključna gradska služba koja danas ima ogromne odgovornosti, brinući se za preko 3.000 hektara javnih površina. 

Kako je gradonačelnik naglasio, važno je da će u budućnosti Beograd biti još mnogo zeleniji. Samo u 2020. „Zelenilo“ će posaditi više od 6.500 stabala i 400.000 cvetnih sadnica, a novina su takozvani „zeleni zidovi“, koji istovremeno ulepšavaju prometne ulice, ali još važnije, smanjuju buku i zagađenje vazduha.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti