Beograd je danas peti najzagađeniji grad na svetu, na snazi crveni alarm

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine-screenshot

Kvalitet vazduha u nekolika gradova u Srbiji veoma je loš, iako je napolju topao i sunčan dan, preporuka stručnjaka je da se ne izlazi napolje bez preke potrebe.

Beograd je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji i prema podacima sa Energetskog portala u vazduhu je zabeležena velika količina PM čestica (suspendovane čestice).

Trenutno je vazduh najzagađeniji na beogradskim opštinama Stari grad, Novi Beograd i Vračar.

Prema podacima sa sajta “Air Visual” prestonica je od sinoć na petom mestu u svetu po zagađenosti vazduha.

Da se “teško” diše i u Kosjeriću, Novom Pazaru i Užicu potvrđuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Dok je vazduh dobrog kvaliteta u Novom Sadu, Obrenovcu, Boru, Nišu.

Danas je vazduh najčistiji u Kikindi, Šapcu, Beočinu, Kragujevcu, Čačku, Zaječaru, Paraćinu, Kraljevu, Vranju, Kruševcu i Vršcu.

PM čestice prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti