Električni bicikl iz Srbije meri zagađenje vazduha

Stručnjaci domaće kompanije „E prime“ konstruisali su jedinstveni električni bicikl koji može da meri zagađenje u vazduhu, tokom vožnje i dok stoji.

Foto: Facebook (screenshot)

Kako je saopštila ta kompanija, model električnog bicikla „Effecto“ sada se može nabaviti sa uređajem za spoljno očitavanje zagađenja vazduha, a merenja su moguća sa više ključnih parametara.

Taj model bicikla, pored toga što ne zagađuje okolinu i ima opciju merenja zagađenja, za svega nekoliko dinara utrošene struje može da pređe 100 kilometara, naveli su iz kompanije  „E prime“.

Električni bicikli tog proizvođača spadaju među najbolja rešenja na prostorima Evropske unije proizvedena kombinacijom domaćih ideja i najvećim delom od domaće sirovine, dodaje se u saopštenju.

Predstavnik kompanije „E prime“ Milan Manojlović rekao je da su novim proizvodom želeli da vozačima bicikala omoguće stalno dostupne informacije o kvalitetu vazduha koji udišu dok se voze.

„Bilo da se voze kroz gradske gužve, ili se penju na Avalu ili se voze nekim planinskim vencem, sada imaju priliku da u svakom trenutku znaju koliko kvalitetan vazduh udišu. To se zove odgovorno ponašanje i sa naše i sa njihove strane“, rekao je Manojlović.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti