Ptice Ovčarsko-kablarske klisure dobijaju lične karte

Foto-ilustracija: Pixabay

Na prostoru Ovčarsko-kablarske klisure, zaštićenog međunarodno značajnog područja za ptice, svake jeseni održava se kamp prstenovanja ovih životinja. Zato su ovih dana na terenu istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Ovih dana su u Ovčarsko-kablarskoj klisuri istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Deo opreme u ovom istraživačkom kampu je i jedanaest mreža. Pomoću njih do sada su uspeli da markiraju nekoliko stotina ptica.

„Senice su, uglavnom velike, plave. Kosovi, crvendaći i neke vrste iz porodice zeba, to su zelentarke, štiglići i tako. Pratimo seobu malih ptica pevačica, beležimo šta se sve zatekne u preletu“, navodi Radoslav Mirić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U bazu podataka unose se karakteristike na osnovu kojih se može utvrditi odakle ptice dolaze. Svaki prsten ima jednistveni broj, pravu ptičju ličnu kartu.

„Beležimo broj tog prstena, koje vrste je, koja je starost, da li je mlada ili stara ptica. Kojeg je pola. Beležimo njenu kondiciju, a to je procenat mišića, masti i da li se mitari ili ne, to jest da li menja perje ili ne“, objašnjava Damir Trnovac.

Istraživanja populacije ptica već godinama donose nova saznanja. Zahvaljujući ovakvim kampovima i stalnom obilasku terena, do sada je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri zabeleženo prisustvo 186 vrsta ptica. To, poznavaoci kažu, ukazuje na očuvanu životnu sredinu i raznolikost staništa.

„Ovde smo kraj reke, kraj jezera gde imamo delove koji su vodena staništa, zatim imamo stare voćnjake koji su takođe jako zanimljivi za ptice, livade, raznolike šume i litice Kablara. To su vrlo raznovrsna staništa i to rezultuje velikim brojem ptica“, naglašava Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačak.

Ptice se posle markiranja i beleženja važnih podataka vraćaju na slobodu. U jesenjem prstenovačkom kampu ornitolozi su sreli i neke već obeležene stanarice Ovčarsko-kablarske klisure.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti