Ptice selice su krenule na jug, mnogima smo usputna stanica na tom putu

Foto-ilustracija: Pexels

Prošlog vikenda obeležen je Evropski vikend posmatranja ptica, u kome je učestvovala i Srbija. Organizovana posmatranja ovih životinja u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica.

Kako navodi gost Jutarnjeg programa, Slobodan Knežević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi ceo svet, vikend posmatranja ptica je protekao bolje nego što se moglo očekivati.

„Na 17 lokacija 475 građana, građanki i dece je izašlo u prirodu sa jednim razlogom, da uživaju u posmatranju ptica, da uživaju u prirodi, da provedu svoj vikend na jedan drugačiji način“.

Samo tokom jednog vikenda posmatrači su mogli da vide 130 različitih vrsta ptica, što je gotovo polovina ukupne faune ptica ovih prostora.

Najznačajnija lokacija za posmatranje ptica u našoj zemlji je Labudovo okno, mesto na Dunavu koje prirodnjaci nazivaju „Raj za ptice“, jer je to najznačajnija stanica na njihovoj seobi, napominje gost Jutarnjeg programa.

„Kada se ptice sele preko Balkana, okolina Bele Crkve, okolina Rama, je mesto gde ptice obožavaju da borave kod nas i tu bismo morali da pokažemo najviše brige da zaštitimo to područje“, naglašava Knežević.

Pored toga, značajne lokacije na ruti ptica selica su i Zasavica, jezero Rusanda, gornje Podunavlje, Ovčarsko-kablarska klisura, Bovansko jezero i mnoga druga mesta koja na kojima one vole da se okupljaju.

Na putu selidbe su mnoge prirodne prepreke, ali najveća su nesavesni ljudi, koji krivolovom prave velike štete. Zakon postoji, samo je sporna njegova primena. Pored toga, za one ptice koje se radije sele noću, gradovi predstavljaju opasne zamke jer ih brojni veštački svetlosni izvori privlače i remete im seobu, a nemali deo ptica se povredi i strada usled sudara sa staklenim površinama i žicama koje vrebaju sa svih strana.

Foto-ilustracija: Pexels

Postoji više rešenja kako bi se mogli rešiti ovi problemi, ali postoji nešto što možemo sami da promenimo, bez ikakakvih ulaganja, a to je naš odnos prema prirodi, napominje Slobodan Knežević.

„Posmatranje ptica je jedan od načina da shvatimo da smo i mi deo iste te prirode i da u njoj možemo uživati bez adrenalinskih šokova, kao što je vožnja kvadova ili bilo kakvi ekstremni sportovi koji nanose štetu staništima“.

Nedavno je međunarodna organizacija „Bird lajf internešnal“ proglasila novu mrežu značajnih područja za ptice u Srbiji. Nova nacionalna IBA mreža sačinjena je od 79 područja koja pokrivaju 29,2 odsto teritorije Republike Srbije.

„Ukoliko se budemo pridržavali tog mehanizma međunarodne zaštite pre svega ćemo zaštititi njihova staništa. Sada očekujemo od države da prepozna ta zaštićena područja i da se donese zajednička odluka da se ona odvoje za prirodu. Bitna začkoljica u ovom problemu je da i mi sami moramo da prepoznamo da su to značajna područja“, kaže na kraju gostovanja Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti