Zbog zahlađenja toplane počinju grejanje

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali zbog najavljenog zahlađenja toplane od danas postepeno ulaze u režim grejanja. JKP Beogradske elektrane od danas počinju grejanje, dok su u nekim gradovima u Srbiji radijatori već topli.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su u 60 gradova i opština širom Srbije sistemi spremni za početak grejne sezone i da od danas gotovo u svim sredinama kreću tople probe.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić kaže da su Beogradske elektrane počele sa radom jutros u 6 časova i da građani grejanje mogu da očekivati u popodnevnim i večernjim satima.

Energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i obezbeđeni su svi ključni energenti, poručio je ministar i podsetio na to da toplane tokom godine potroše više od 600 miliona metara kubnih gasa, 80.000 tona mazuta i dodatne količine peleta, biomase, uglja.

Sistem daljinskog grejanja Beograda čini 36 toplotnih izvora, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.600 kilometara toplovodnih cevi.

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti