Ekološko drvo za zelenu energiju 

Foto: Printscreen/Youtube

Nakon solarnih suncokreta koji prikupljaju čistu energiju sunca, vetroturbina u obliku lala, stiže nam i ekološko drvo.

Na prvi pogled deluje kao da gledamo u drvo, koje je “malo drugačije”. I upravo je drveće i lišće bilo inspiracija za nastanak ekološkog drveta koje treba da podstakne odživost u urbanim sredinama.

Na specijalno napravljene grane postavljeni su listovi-vetroturbine koji su konstruisani tako da uhvate svaki dašak vetra. Drveće možda da ima od tri do pet osovina, što utiče i na broj vetroturbina.

Listovi-vetroturbine su tako konstruisani da ne proizvode buku, jer nemaju ni kaiševe, a ni zupčanike. “Hvatajući” i najslabije vetrove ekološko drveće proizvodi električnu energiju koju plasira u mrežu.

Ekološko drveće proizvodi kompanija New World Wind iz Pariza, a zahvaljujući inovativnim rešenjima ovi proizvodi mogu se upariti sa solarnim panelima

Energetska kriza značajno je ubrzala prelazak na obnovljive izvore energije. I pored želje i volje, nekada nije tako lako izgraditi solarnu elektranu ili postaviti vetroturbine, zato se ovo drveće može postaviti gde god da zamislite, a zauzima malo prostora. Sigurno ćemo ga u budućnosti viđati u parkovima, prolazima, vrhovima zgrada ili gde god postoji mesto za njih. 

Ekološko drveće osmislio je Džerom Mišo Levarie, na ideju je došao dok je jedne večeri posmatrao lišće koje se njihalo na povetarcu i tada je pomislio “ovde ima energije”. Njegove kracije za sada se mogu videti u Dubaiju, Hong Kongu, Kanzasu. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti