Solarni prozori za još više zelenih kilovata

Foto: Promo

Iako je proizvodnja solarne energije danas veća nego ikada ranije, svima je jasno da potencijal ovog obnovljivog izvora energije mnogostruko premašuje sadašnje instalisane kapacitete.

Svaka površina koja je izložena sunčevim zracima mogla bi da postane solarna farma, a dobar primer su krovovi i fasade u urbanim sredinama.

Veliki gradovi odlikuju se i velikom potrošnjom električne energije, pa se postavlja pitanje na koji način održivo uvećati proizvodnju struje i ostvariti energetsku stabilnost.

Solarni krovovi su jedan od odgovora, ali se danas sve češće spominju i solarni prozori.

Providni solarni paneli koji izgledaju kao staklo već se koriste i imaju ogroman potencijal da pomognu u ispunjavanju svetskih energetskih potreba iz obnovljivih izvora, piše Svetski ekonomski forum.

Iako nalikuju običnim prozorima, solarna stakla apsorbuju ultraljubičasto i infracrveno svetlo i pretvaraju ih u električnu energiju.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu veruju da bi solarni prozori i povezane transparentne solarne tehnologije mogle da obezbede oko 40 odsto potražnje za energijom u Sjedinjenim Državama, a u kombinaciji sa panelima na krovovima, i do 100 odsto.

Solarno staklo ima prednosti u odnosu na solarne panele

Ključna prednost solarnog stakla je to što zauzima manje prostora od tradicionalnih solarnih panela.

Dok je u gradovima sa puno zgrada i ograničenim prostorom postavljanje tradicionalnih solarnih panela otežano, transparentni solarni paneli mogu se postavljati čak i u skučenim gradovima, piše Interesting Engineering.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti