Švajcarska tranzicija ka OIE: Birokratski izazovi na putu ka zelenijoj budućnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Švajcarska, zemlja prepoznata po proizvodnji električne energije s niskim nivoom emisija, teži da do 2030. godine postigne ambiciozne klimatske ciljeve. Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom najnovijem izveštaju ističe potrebu za bržom tranzicijom ka obnovljivoj energiji.

U narednoj deceniji, Švajcarska planira smanjenje emisija gasova staklene bašte za 50 odsto, sa krajnjim ciljem dostizanja neto nule do 2050. godine. Iako je vlada usvojila nove zakone kako bi ostvarila te ciljeve, pojedini sektori, kao što je transport, suočavaju se s izazovima u ispunjavanju postavljenih standarda.

Pročitajte još:

U sklopu energetskih reformi, novi švajcarski zakon o energetici stavlja poseban akcenat na značaj hidroenergetskih postrojenja i projekata vezanih za energiju vetra. No, IEA podstiče Švajcarsku da takav status dodeli svim obnovljivim izvorima energije kako bi se unapredila njihova ekspanzija.

Foto-ilustracija: Unsplash (T L PlbeyaME7Jk)

Međutim, birokratske prepreke i administrativni izazovi mogli bi usporiti ovu tranziciju, posebno u trenucima kada Švajcarska planira postepeno napuštanje nuklearne energije. Da bi se ovo prevazišlo, IEA savetuje pojednostavljene procedure izdavanja dozvola i koordinaciju između saveznih i regionalnih tela.

Švajcarska već decenijama prepoznaje značaj hidroenergije. Energetska strategija za 2050. godinu naglašava povećanje uloge obnovljivih izvora, koji trenutno čine preko 25 odsto ukupne potrošnje energije u zemlji – cifra koja će rasti. U poređenju sa EU, Švajcarska se ističe svojim udelom obnovljivih izvora, dok ne zaostaje za zemljama poput Švedske i Finske.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti