Dogovoreni dalji koraci u borbi protiv afričke kuge svinja

Foto-ilustracija: Unsplash (Kenneth Schipper Vera)

U Vladi Republike Srbije održana je sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) na kome su predstavnici svih relevantnih instutucija diskutovali o aktuelnoj situaciji na terenu, sumirali preduzete mere i dogovorili naredne korake u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Učesnici sednice složili su se da su zadaci koji su na prethodnom sastanku postavljeni nadležnim službama do sada izvršeni i da će se i u narednom periodu svi uključeni ulagati maksimalne napore u skladu sa raspoloživim kapacitetima, i dodatno unaprediti međusobnu saradnju.

Pročitajte još:

Na sastanku su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada na ukupno 2.255 gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Pirotski, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 4.238 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 6.086 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 46.938 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U narednom periodu prioritet će biti sprečavanje pojave novih slučajeva AKS na velikim farmama, zaključeno je na sednici. U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost, a radiće se na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze.

Takođe, nastaviće se sa pojačanom kontrolom prometa, a svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni će posvetiti posebnu pažnju.

Organizatori će biti u obavezi da najkasnije 10 dana pre održavanja manifestacije prijave istu, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će, kao i do sada strogo kontrolisati meso koje se prodaje, i biće prisutna na licu mesta svakodnevno – od prvog do poslednjeg dana događaja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti