Zdraviji vazduh uz rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u gradovima Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Stari, neefikasni i zastareli grejni sistemi često koriste tehnologije koje proizvode visoke količine ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i drugih štetnih emisija. Ovi gasovi osim čestica koje proizvode, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Upravo iz tog razloga, projekti koji se fokusiraju na modernizaciju i unapređenje sistema za daljinsko grejanje postaju esencijalni. Kroz implementaciju savremenih tehnologija, ne samo da postižemo energetsku efikasnost, već i direktno doprinosimo očuvanju našeg životnog okruženja

U novoj etapi programa za unapređenje daljinskog grejanja u Srbiji, postignut je važan korak ka boljoj zaštiti životne sredine i kvaliteta vazduha. Danas su, kao deo pete faze saradnje između Ministarstva rudarstva i energetike i nemačke razvojne banke KfW, potpisani ugovori za započinjanje radova u Nišu, Leskovcu i Negotinu, saopšteno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay

Ova inicijativa predstavlja deo dugogodišnje saradnje sa nemačkim partnerima kojom se cilja na modernizaciju grejnih sistema u mnogim delovima Srbije. Dosadašnje četiri faze ovog projekta unaprediles su sisteme daljinskog grejanja u 22 toplane, sa ukupnim ulaganjem od 130 miliona evra. Novih 32 miliona evra će se uložiti u petu fazu, koja će smanjiti emisiju štetnih gasova u sedam gradova i opština, saopštila je pomoćnica ministarke.

U ovoj etapi, planira se rehabilitacija kapaciteta proizvodnje toplotne energije u Nišu, zatim zamena zastarelog kotla u Leskovcu novim efikasnijim kotlom, kao i uvođenje novih kapaciteta u Negotinu.

Rudiger Hartman, direktor KfW kancelarije u Beogradu, naglasio je kako će ovi radovi osigurati efikasnije i pouzdanije grejne sisteme, smanjujući emisije i čineći pozitivne korake za životnu sredinu. Takođe je izrazio optimizam o budućim projektima koji će uključivati obnovljive izvore energije poput biomase i solarne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti