Toplana u Boru prelazi na prirodni gas

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain Duchateau)

Građani Bora koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, od ove godine uglavnom će se grejati na prirodni gas. Pripreme su u završnoj fazi, a u ovaj projekat Grad Bor je uložio više od 300 miliona dinara, navodi se na sajtu JKP Toplana Bor.

Trenutno su u toku pripreme za postavljanje dva nova kotla na prirodni gas od 17 megavata, koji bi trebalo da obezbede znatno bolje grejanje naredne sezone.

Izgradnja i betoniranje temelja je završeno, kao i kotlovi koji će na njih biti postavljeni čim beton bude bio spreman. Uskoro se očekuje i postavljanje merno regulacione stanice za prirodni gas, kako bi do početka oktobra ceo sistem bio spreman.

Završen je i najznačajniji deo posla, remont i prilagođavanje kotla tri, koji je do sada radio na mazut i retko bio u upotrebi. Ovaj kotao snage 58 megavata prepravljen je i prilagođen da može da radi na prirodni gas ili na mazut i u naredne dve nedelje trebalo bi da bude pušten u probni rad.

Pročitajte još:

Kako navode iz Toplane, prelaskom na prirodni gas očekuje se stabilna grejna sezona i ostvarivanje značajnih ušteda u nabavci energenata, uz značajno smanjenje zagađenja, jer se više neće koristiti ugalj kao energent.

Grad Bor ove godine je izdvojio sredstva i za nabavku nove mehanizacije za komunalna preduzeća, od čega su za Javno komunalno preduzeće Toplana predviđene tri mašine koje će po potrebi biti iskorišćene za sanaciju proboja na toplovodnoj mreži u toku grejne sezone. Na ovaj način, otklanjanje kvarova na vrelovodnoj i toplovodnoj mreži biće znatno brže.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti