Počela kampanja od nacionalnog značaja – „Ne pali strnjiku!“

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kako bi zaustavili štetnu praksu paljenja žetvenih ostataka i na taj način spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, Ministarstvu zaštite životne sredine započelo je kampanju od nacionalnog značaja „Ne pali strnjiku!“.

Ministarka Irena Vujović navela je da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

„Na sastancima Radne grupe na nivou Vlade Srbije zaključili smo da paljenje žetvenih ostataka koje počinje u ovo doba godine znatno narušava kvalitet vazduha i ukupno stanje životne sredine. Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju.

Ona je pozvala sve poljoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo “zajednička borba za sve nas i buduće generacije”.

Kampanja je, dodaje ona, rezultat dobre saradnje Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a realizuje se uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji ističe da kontinuirano podržavaju Vladu Srbije u podizanju svesti javnosti o šteti i opasnostima koje paljenje strnjike izaziva i apelima da se poljoprivrednici okrenu bezbednim metodama odlaganja žetvenih ostataka.

„Ovogodišnja kampanja „Ne pali strnjiku“ deo je aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovodimo u okviru inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“. Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da zaštitimo zdravlje i bezbednost ljudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte“, kaže Beriš.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da je srećna što može da se pridruži pokretanju kampanje koja podiže svest o opasnostima koje nosi spaljivanje strnjike – „Ne pali strnjiku!“.

„Kampanju, zahvaljujući fondovima EU, sprovode naši partneri iz UNDP-a i relevantna ministarstva. Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spaljivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemljišta. Poljoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora – obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavljanjem biodiverziteta“, navela je Halačeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti