MT-KOMEX jedan od učesnika najznačajnije investicione konferencije u regionu “Energy Week Western Balkans 2023 ”

Foto: MT-KOMEX

Ovogodišnja konferencija “Energy Week Western Balkans 2023”, okupiće najveće stručnjake u oblasti obnovljivih izvora energije. Za konferenciju koja je organizovana prošle godine tražilo se mesto više, prema dosadašnjem spisku učesnika isto će biti i ove.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX, koja je lider u Srbiji kada je reč o izgradnji solarnih elektrana, govoriće o značaju obnovljivih izvora energije i razvoju ove oblasti.

Početkom godine u rad ste pustili trenutno najveću solarnu elektranu u Srbiji, DeLasol. Da li planirate izgradnju još elektrana sličnog kapaciteta?

Solarna elektrana DeLasol, koju je izgradila kompanija MT-KOMEX, prostire se na 12,5 hektara, i prema našim planovima na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije. Ovo je trenutno najveća bifacijalna solarna elektrana na zemlji, snage 9,913 MW. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela, ima čak 17.980 najsavremenijih panela, snage 650/655Wp, čiji je proizvođač renomirani Canadian Solar.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli postavljeni su na specijalno napravljenoj konstrukciji koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja. U solarnu elektranu DeLasol uloženo je oko devet miliona evra, a kompletne poslove, od ideje, projektovanja postrojenja i izgradnje, obavili su isključivo naši stručnjaci i domaće firme. DeLasol će dati veliki doprinos energetskom sistemu Srbije, a na godišnjem nivou smanjiće emisiju CO2 za više od 11.000 tona i doprineće ukupnom poboljšanju zaštite životne sredine.

Nastavljamo sa razvojem projekata i trenutno pripremamo teren za izgradnju solarne elektrane DeLasol North i očekujem da gradnja počne u oktobru 2023. godine. Ona će biti iste snage kao DeLasol, 9,9 MW, i očekujemo da i ona na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije. Spremili smo još dva projekta, jedna solarna elektrana biće izgrađena u Novoj Crnji, a druga u Kikindi. Plan kompanije je da nastavi da investira u izgradnju solarnih elektrana i da do maja 2024. godine završimo ova tri postrojenja.

Pročitajte još:

Ove godine proslavljate jubilej, 30 godina od osnivanja kompanije. Kakvi su vaši planovi za naredni period?

Kompaniju MT-KOMEX je osnovao moj otac 15. januara 1993. godine i naša osnovna delatnost je bila zavarivanje. Tokom godina smo radili na razvoju i usavršavanju usluga, 2013. godine sam započeo rad u oblasti obnovljivih izvora energije. Od tada svu pažnju posvećujem solarnim elektranama i počinjem sa njihovom izgradnjom i razvojem projekata o ovoj oblasti. Do sada smo izgradili i isporučili opremu za više od 200 soalrnih elektrana na zemlji i krovovima, čija je ukupna instalisana snaga više od 100 MW. Stručni tim, 130 inženjera i instalatera, zaduženi su za uvođenje novih oblasti poslovanja na domaćem tržištu, a zaposleni u kompaniji redovno pohađaju specijalno pripremljene obuke i poseduju sve neophodne sertifikate.

Foto: Energy Week Western Balkans

U aprilu 2023. godine smo doneli odluku da proširimo poslovanje i otvorili smo firmu u Bosni i Hercegovini kako bi tom tržištu ponudili naše usluge. Ideja nam je da znanje i resurse usmerimo na zemlje iz okruženja. Ceo region ima velikog potencijala kada je reč o solarnoj energiji, u našem radu fokusirali smo se na Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Herecegovin. Mi verujemo da je solarna energija pravo rešenje za postizanje energetske nezavisnosti. Spremni smo da klijentima u svakom trenutku pružimo punu podršku u svim fazama projekta, od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i ishodovanja upotrebne dozvole, po principu ključ u ruke.

Šta očekujete od konferencije „Energy Week Western Balkans 2023″?

Prošlogodišnja konferencija odgovorila nam je na mnoga aktuelna pitanja kada je reč o obnovljivim izvorima energije i energetskoj tranziciji. Kada pogledam spisak učesnika ovogodišnje konferencije mogu reću da očekujem zaista ozbiljne razgovore o temama koje su bitne, ne samo regionu Zapadnog Balkana, već i cele Evrope i sveta. Stalni rast cene električne energije, kao i energetska kriza koja nas je sve pogodila, pokazuju nam da moramo postati energetski nezavisni. Izgradnjom solarnih elektrana i upotrebom solarne energije, osim sticanja nezavisnosti od dobavljača električne energije, smanjuje se emisija ugljen-dioksida, a i doprinosi se podizanju svesti o zaštiti životne sredine.

Događaj se održava od 18. do 19. oktobra u Regent Porto Montenegro.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti