Održana konferencija o mineralnim resursima

antic sps.org.rs

U ponedeljak 19. oktobra 2015. godine u Beogradu održana je peta Međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Republici Srbiji „Pokretačka snaga ekonomskog razvoja“.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je rudarstvo veliki potencijal Republike Srbije koji još uvek nije u potpunosti iskorišćen. Istakao je da u Srbiji postoji 250 eksploatacionih polja na kojima se izvode rudarske aktivnosti i 100 istražnih polja na kojima rade neke od najvećih svetskih kompanija, kao i da strane kompanije ulažu između 10 i 100 miliona dolara godišnje u geološka istraživanja u Srbiji.

Gospodin Antić je istakao da Republika Srbija ima najznačajnije overene rezerve uglja, odnosno lignita, a čija će eksploatacija biti unapređena uz pomoć savremenih tehnologija koje će doprineti i zaštiti životne sredine. On je dodao da Srbija ima i značajne rezerve zlata, srebra, škriljaca, bakra, cinka, jadarita.

Prema njegovim rečima, u toku su istraživanja zlata i jadarita u Jadarskom basenu u Loznici čija se overa očekuje krajem 2016. ili početkom 2017. godine. On je naveo da dosadašnji rezultati pokazuju da bi iz ovog basena moglo da se zadovolji čak 20 odsto svetskih potreba za litijumom.

Dodao je i da se uskoro očekuje usvajanje novog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji bi trebalo da zaokruži zakonodavni okvir za ulaganja u ovim oblastima, kao i da dodatno osigura ulaganja investitora u rudarstvo. Osim toga, procedure za dobijanje dozvola će biti skraćene i biće u skladu sa evropskom i svetskom praksom, a investitori će dobiti veće garancije za dobijanje eksploatacionog prava nakon overe istražnih rezervi nekog minerala. Takođe će biti definisane strateške i mineralne sirovine koje će imati prioritet.

Konferenciju je organizovala TGI Group International pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji, Ambasade Finske u Srbiji, Rudarskog instituta u Beogradu, geološko-rudarske asocijacije „Gras“ i kanadsko-srpskog poslovnog udruženja „Cansee“.

Sandra Jovićević

foto: sps.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti