Nemačka definitivno zatvara svoje elektrane na ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay (ustalij_pony)

U državi koja nastoji biti predvodnik u borbi protiv klimatskih promena i van evropskog kontinenta, odvija se složena priča o energetskoj tranziciji i izazovima koje sa sobom nosi globalna geopolitička situacija.

Usled ovih okolnosti, došlo je do promene energetske strategije Nemačke gde su do nedavno radile određene termoelektrane, čiji je produžetak rada bio dozvoljen čak i nakon planiranog zatvaranja kako bi se zemlja izborila sa nedostatkom drugih energenata, prvenstveno gasa. 

Ova odluka o privremenom otvaranju je deo šireg napora da se osigura električna energija tokom zime, iako zemlja želi da se oslobodi uglja. Međutim, kako su hladni dani prošli, doneta je odluka da se zatvori sedam elektrana na lignit u rudarskoj oblasti Rajne i u Brandenburgu, kao i dodatnih osam srednjih i manjih termoelektrana na kameni ugalj sa ukupnim kapacitetom od 1,3 gigavata, navodi se na sajtu agencije DPA.

Pročitajte još:

Nemačka vlada teži da ukine upotrebu uglja do 2038. godine, ali uz mogućnost da se to ostvari već do 2030. godine ako bude izvodljivo, prenose svetski mediji. Cilj je usko povezan sa opštim globalnim naporima za ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5°C. 

Nemačka već dugi niz godina nastoji da postane nezavisnija od fosilnih goriva, a nemački ministar ekonomije Robert Habek ističe kako je zemlja uspela da ojača svoju energetsku nezavisnost i sigurnost, čak iako se odvija zatvaranje nekoliko termoelektrana na ugalj.

Napredak Nemačke na ovom području pokazuje kako su termoelektrane na ugalj, koje su bile deo mreže kao mera predostrožnosti tokom poslednje dve godine energetske krize, sada postale suvišne. Ovo je omogućeno zahvaljujući padu cena struje i gasa, kao i širenju obnovljivih izvora energije, koji sada čine izvor većeg procenta električne energije u zemlji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti