Nemačka: Razvoj fuzijske elektrane kao alternative nuklearnoj elektrani?

Foto-ilustracija: Unsplash (brice-cooper)

Nemačka prepoznaje potrebu za obnovljivom energijom, i pokrenula je ambiciozan plan pod imenom  Fusion 2040 – Istraživanje na putu do fuzijske elektrane. Cilj ovog plana je finansirati i razviti tehnologiju potrebnu za izgradnju prve nacionalne fuzijske elektrane do 2040. godine.

Nemačka ima ambiciozne ciljeve kada je reč o zelenoj energiji i ekološkim izazovima, a kako nuklearne elektrane nisu više dozvoljene u zemlji, traže se dalja rešenja. Fuzijska energija, koja imitira procese koji se odvijaju u srcu Sunca, nudi mogućnost proizvodnje ogromnih količina energije spajanjem atomskih jezgara, suprotno procesu koji koriste današnje nuklearne elektrane bazirane na fisiji.

Inicijativa je podržana institucionalnim finansiranjem i ima za cilj da do ranih 2030-ih unapredi tehnologije, komponente i materijale neophodne za funkcionisanje fuzijske elektrane, da bi nakon toga moglo da dođe do dizajniranja i daljeg razvoja, objašnjeno je i na World Nuclear News

Pročitajte još:

Fuzijska energija suprotna je fisiji koja preovlađujue u nuklearnim tehnologijama. Dok fisija uključuje cepanje teških atomskih jezgara, poput uranijuma, što proizvodi opasni radioaktivni otpad, fuzija spaja laka atomska jezgra, proizvodeći energiju sa minimalnim radioaktivnim otpadom i bez rizika od nuklearnog topljenja, zbog čega je bezbednija. 

Nemačka se pre 13 godina obavezala na postepeno ukidanje nuklearne energije bazirane na fisiji. S obzirom na ovu odluku, prelazak na fuzijsku energiju predstavlja logičan korak u potrazi za održivim rešenjima u energetici.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti