Potpisani ugovori za projekte unapređenja kvaliteta vazduha u 65 gradova i opština

Foto-ilustracija: Freepik (frimufilms)

Ugovori o realizaciji projekata u 2024. godini, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, potpisani su sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava širom Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Prema rečima Irene Vujović, ministarke zaštite životne sredine, potpisani ugovori namenjeni su za unapređenju kvaliteta vazduha i zemljišta.

Na osnovu ugovora koji su danas potpisani, kotlovi će biti zamenjeni u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u drugim gradovima i opštinama.

Sve zainteresovane lokalne samouprave se pozivaju da pripremaju projekte, jer će biti raspisani javni konkurs za dodelilu preostalih sredstava.

Pročitajte još:

Ministarka je čestitala gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama. Dodala je da je važno da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti.

Javni konkursi koji za cilje imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta raspisuju se četvrtu godinu zaredom, zato što se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

Tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti