Kako da smanjimo bacanje hrane tokom praznika

Foto-ilustracija: Unsplash (Victoria Shes)

Većina će i ove praznike provesti sa porodicom i prijateljima uz bogatu trpezu. Međutim, u želji da što bolje proslavimo, često se desi da precenimo naše potrebe za hranom, pa dobar deo nakon praznika završi u đubretu.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava nas da se broj gladnih u svetu svake godine povećava, pa nam je otuda jasno zašto hrani nikako nije mesto među otpadom. Umesto toga, postoje načini da sprečimo bacanje hrane koje je naročito izraženo tokom praznika, a ovo su neki od predloga.

Donirajte hranu socijalno ugroženima

Najhumaniji način za prevenciju bacanja hrane svakako je doniranje onima kojima je potrebno. Raspitajte se da li u vašoj blizini postoji banka hrane gde možete da donirate, ili jednostavno potražite nekoga ko će rado prihvatiti sve đakonije koje su pretekle sa vaše trpeze.

Postarajte se da hrana koju donirate bude ispravna za ljudsku upotrebu, pažljivo čuvana u frižideru i upakovana u sterilne posude.

Ukoliko donirate zapakovane proizvode, obratite pažnju na to da li je istekao rok upotrebe. Oznaka „najbolje upotrebiti do“ ne znači da proizvod po isteku datuma nije bezbedan za ljudsku upotrebu, već da proizvođač više ne garantuje za kvalitet ukusa i njegovu nutritivnu vrednost, tvrde stručnjaci.

Pročitajte još:

Zamrzavanje hrane

Jedan od načina da se prisetimo prazničnih ukusa i nekoliko meseci kasnije je da jednostavno zamrznemo hranu. Tako supe i čorbe možemo čuvati u zamrzivaču i do tri meseca, dok zaleđeno termički obrađeno meso možemo jesti i šest meseci kasnije, piše na sajtu FoodSafety.

Većina namirnica neće se pokvariti ako ih čuvamo u frižideru do četiri dana, a tvrdo kuvana jaja možemo čuvati i do sedam dana.

Ipak, mnogima će dosaditi isti ručak nekoliko dana zaredom, ali srećom, tu su ideje kako da iskoristimo ostatke sa praznične trpeze za pripremu novih jela.

Iskoristite ostatke hrane za kuvanje

Iskusni domaćini i domaćice znaju kako da od ostataka hrane naprave nova jela, a za one manje vešte tu su brojni recepti na internetu. Na sajtu GoodFood može se pronaći pregršt ideja kako da iskoristite meso, jaja, sireve i peciva za pripremu ukusnih pasti, sendviča i čorbi.

Uskršnja jaja mogu poslužiti za pripremu salata kao što su ruska ili mimoza, ili mesnih rolata i čuvenih nudli sa jajima mariniranim u soja sosu.

Ipak, najefikansniji način da sprečimo bacanje hrane jeste da pažljivo procenimo koliko nam je hrane potrebno za predstojeće praznike. Bacanje hrane podrazumeva i rasipanje električne energije koja je utrošena za njeno pripremanje, pa značajno utiče na naš kućni budžet.

Osim toga, bačena hrana znači da su svi resursi, od vode i zemljišta do ljudskog rada, utrošeni uzalud. Organska materija koja završi na deponijama emituje velike kočinine metana čime pogoršava klimatsku krizu, a prema procenama Svetskog programa za hranu, u svetu se baci jedna trećina ukupno proizvedene hrane.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti