Da li rastu cene životnih namirnica?

Foto-ilustracija: Social work photo created by freepik – www.freepik.com

Svetske cene hrane u junu su stagnirale u odnosu na maj i to nakon tri uzastopna mesečna povećanja, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks mesečnih cena namirnica u junu je iznosio 120,6 poena, rast cena mlečnih proizvoda, šećera i biljnih ulja je nadoknadio pad cena žitarica. Indeks cena mesa gotovo nepromenjen u odnosu na maj.

„Globalne izvozne cene svih glavnih žitarica su opale, usled sezonskog pritiska žetve na severnoj hemisferi, poboljšanih proizvodnih perspektiva u zemljama kao što su Kazahstan i Ukrajina, i privremene zabrane uvoza od strane Turske. Cene kukuruza su opale zbog napredovanja žetve u Argentini i Brazilu, zajedno sa većim nego očekivanim zasejanim površinama kukuruza u Sjedinjenim Državama“, navodi se u izvještaju FAO.

Indikator koji prati cene biljnih ulja je u junu bio na nivou od 131,8 poena, što predstavlja rast za 3,1 odsto u odnosu na maj, dostigavši tako najveći nivo od marta 2023. godine. Takođe, cene sojinog i suncokretovog ulja nastavile su da rastu.

Pročitajte još:

„Nakon dvomesečnog pada, međunarodne cene palminog ulja su se oporavile u junu, uglavnom podržane oživljavanjem globalne uvozne potražnje zbog povećane cenovne konkurentnosti. U međuvremenu, svetske cene sojinog i suncokretovog ulja nastavile su da rastu, podržane čvrstom potražnjom iz sektora biogoriva u Americi i smanjenjem dostupnosti za izvoz u regionu Crnog mora“, navodi se u izvještaju.

Cene mlečnih proizvoda ostale su iste kao u maju, ali su 6,6 odsto više nego pre godinu dana. Cena putera porasla je najviše u zadnje dve godine, a uzrokovana je povećanom globalnom potražnjom za isporukama u bliskoj budućnosti usled velike maloprodaje i sezonski opadajućih isporuka mleka u Zapadnoj Evropi.

Kada su u pitanju indikatori cena mesa, pad međunarodnih cijena živinskog mesa skoro je neutralizovan umerenim do blagim povećanjima cena ovčijeg, svinjskog i goveđeg mesa. Cene svinjskog mesa su blago porasle zbog stalnog tempa uvoza, dodatno podržane sezonski aktivnom unutrašnjom prodajom, posebno u Severnoj Americi.

Nakon tri meseca opadanja, cena šećera počela je da raste, ali je i dalje niža nego pre dve godine. Na junsko povećanje su uticali smanjeni prinosi žetve tokom maja u Brazilu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti