Vatikan planira potpunu klimatsku neutralnost uz pomoć solara

Foto-ilustracija: Unsplash (Christopher Czermak)

Vatikan planira izgradnju solarnog parka kako bi postao energetski nezavisan i u potpunosti oslonjen na obnovljive izvore energije, sa ciljem postizanja 100 odsto proizvodnje električne energije iz čistih izvora.

Projekat solarnog parka biće izgrađen na vatikanskom zemljištu izvan Rima koje obuhvata preko 400 hektara, što u potpunosti osnažuje postojeći kapacitet unutar grada-države, kako prenose i svetski mediji. Gradnja će se odvijati na zemljištu Santa Maria di Galeria, koje se decenijama koristi za emitovanje Vatikanskog radija – medijska služba Svete Stolice koja prenosi poruke na više od 40 jezika.

Iako područje poznato i po pritužbama lokalnog stanovništva zbog zdravstvenih problema usled radiotalasa, prostor bi mogao postati izvor solarne energije kombinovane i sa potrebama poljoprivrednog zemljišta. Za vođenje ovog zadatka imenovani su posebni poverenici.  

Pročitajte još:

Ova ekološka inicijativa deo je šireg plana pod nazivom ,,Ekološka konverzija 2030″, što predstavlja sveobuhvatan plan kojim trenunti papa nastoji transformisati Vatikan u ekološki održivu i klimatski neutralnu zajednicu. Pogram uključuje projekte kao što je izgradnja pomenutog solarnog parka za pokrivanje svih energetskih potreba Vatikana o čemu je nedavno objavljeno pismo.

Takođe, planom je predviđena zamena tradicionalnih vozila električnim, čime bi se smanjilo zagađenje, ali i poslala poruka o značaju životne sredine, s obzirom da sam Vatikan nema gustu mrežu automobila i saobraćaja. Dodatne mere uključuju renoviranje i adaptaciju postojećih zgrada i infrastrukture i podrška održivoj poljoprivredi i integracija održivih praksi u upravljanju poljoprivrednim zemljištem.

Iako preko 40 zemalja proizvodi bar polovinu svojih kapaciteta iz čistih izvora, kako je nedavno objavila IEA, najmanja zemlja na svetu kada ostvari planirane projekte, priključiće se vrlo malom broju zemalja koje se približavaju skoro pa stoprocentnim čistim kapacitetima energije, poput Nepala. Vatikan bi svoju potpunu energetsku nezavisnost ostvario u potpunosti putem solarnih panela.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti