Obezbediti predvidivost za domaće poljoprivrednike

Foto-ilustracija: Pixabay (NickyPe)

Poljoprivrednicima je dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još uvek na njivi u samoj fazi proizvodnje, rekao je Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine nakon sastanka sa menadžmentom Produktne berze Novi Sad.

Kako je istakao, zajedničkim aktivnostima sa tom produktnom berzom, obezbediće se predvidivost za domaće poljoprivrednike.

Ministar je ocenio da je sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar, i dodao da je na sastanku konstatovano da se promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju i na Srbiju, kao i da se oscilacije cena mogu očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje.

On je objasnio da svaki poljoprivrednik koji bude želeo može preko Produktne berze osigurati cene za svoje proizvode kroz fjučers tržište i dodao da je ovo jako važno jer omogućava poljoprivrednicima da preduprede bilo kakvu nepredvidivost i osiguraju prihod za svoje proizvode.

Ministarstvo trgovine će nastaviti sa ulaganjima koja će, kako navodi ministar, dovesti do podizanja organizovanosti i bezbednosti našeg tržišta.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, centralna tema sastanka sa menadžmentom Produktne berze Novi Sad bila je vezana za mogućnosti srpskog agrara u obezbeđivanju cene žitarica i uljarica u budućem periodu na robnim berzama.

,,Mali broj poljoprivrednika koristi navedenu mogućnost usled nepoznavanja postupka osiguranja cena i Ministarstvo trgovine će, zajedno sa ljudima iz Produktne berze i ekspertima, u ovoj oblasti pokrenuti sistemsku, kontinuiranu edukacionu kampanju vezanu za načine osiguranja cene žitarica i uljarica na postojećim terminskim tržištima’’, istakao je Momirović.

Na sastanku su razmatrane i dogovorene aktivnosti koje će Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine sprovoditi sa Produktnom berzom Novi Sad u cilju unapređenja efikasnosti i sigurnosti robno-berzanskog trgovanja u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti