“Donorum” – punog srca za pune stomake

Foto-ilustracija: Pixabay

Francuska  je  2016.  godine  donela  propis  kojim  obavezuje  sve  supermarkete  na  svojoj  teritoriji  da na dnevnom nivou doniraju višak namirnica. U  suprotnom  se  suočavaju  s  novčanim  kaznama koje idu i do 75.000 evra. Tako se solidarnost među Francuzima podstiče i slovom zakona. Na suprotnoj strani smo mi – u nedostatku Zakona o donacijama, kompanije-donatori  moraju  da  plate  PDV  u  visini  od  25  odsto,  otkrila  nam  je  Gordana Jovanović,  menadžerka  udruženja  „Donorum”.

Zajedno  sa  Ilijom  Veselinovićem,  Zvezdanom  Mutapović,   Filipom   Krivokapićem,   Tomasom   Momčilovićem   i  Stefanom  Živićem,  Gordana  je  pokrenula  „Donorum”  u  nameri  da  ponude  svoj  odgovor  na  gomilanje  otpada  od  hrane u Srbiji. Ime ovog neprofitnog, nevladinog udruženja, nastalog  iz  želje  mladih  da  pomognu  socijalno  ugroženim  ljudima, potiče od latinske reči za dar – donum. Vođeni geslom  da  viškovi  hrane  nisu  problem  isključivo  ekološke  i  agro-ekonomske prirode, već se tiču i ljudi u našoj zajednici, darodavci Gordana, Ilija, Zvezdana, Filip, Tomas i Stefan su osmislili aplikaciju Public Kitchen Infrastructure.

Prema  podacima  Ujedinjenih  nacija,  na  godišnjem  nivou  srpska  domaćinstva  bace  više  od  250.000  tona  „ića  i  pića”, što bi značilo da svaki stanovnik na deponiju pošalje oko 200 evra. Ne preterano lepo i prikladno mesto za „ulaganje”  novca,  složićemo  se!  „Druge  države  otpad  od  hrane  posmatraju  kao  osnovni  resurs,  dok  naše  kompanije  i  pojedinci  zbog  propisa  i  neodgovornosti  i  dalje  ne  shvataju  njegov  potencijal”,  istakla  je  naša  sagovornica,  po  struci  geograf i inženjer u oblasti životne sredine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedna od tih država o kojima govori Gordana, jeste i Irska,  odakle  potiče  aplikacija  Food  Cloud,  po  uzoru  na  koju  su „donorumci” napravili svoju. Ona spaja više od 4.000 humanitarnih  organizacija  sa  najvećim  tamošnjim  trgovinskim lancima, kao što su TESCO i ALDI. „Smatramo da je i kod nas izvodljiv sličan poduhvat, što smo i dokazali stvaranjem aplikacije”, odlučna je ona.

Iz prve ruke smo dobili i informacije o tome kako funkcioniše Public  Kitchen  Infrastructure.  „Donatori  i  humanitarne  organizacije  treba  da  se  registruju  na  našem  sajtu  donorum.org.  Nakon  toga  sledi  provera.  Registrovani  korisnici  potom  dobijaju  svoje  profile.  Donatori  u  svakom  trenutku  po  završetku  procesa  mogu  da  postave  donacije  na našu platformu i one postaju vidljive za sve priključene humanitarne  organizacije”,  otkrila  nam  je  Gordana,  jedna  od  idejnih  tvoraca  „Donoruma”,  dodavši  da  donatori  imaju  mogućnost  da  naznače  količine  namirnica  koje  imaju  na  raspolaganju i pakovanje u kom se nalaze, kao i da štikliraju donaciju kao „hitnu” ukoliko je neophodno što brže preuzimanje i korišćenje.

Foto-ilustracija: Pixabay

Aplikacija  je  besplatna  i  podaci  se  ažuriraju  u  realnom  vremenu  i  dostupni  su  javnosti.  S  radom  je  počela  krajem  oktobra  2019.  godine,  kada  je  kompanija  „Imlek”  poklonila  mleko za rehabilitacioni centar „Duga” iz Novog Sada i humanitarnu organizaciju „Čarolija” iz Beograda.

Gordana, Ilija, Zvezdana, Filip, Tomas i Stefan su udružili svoje znanje i veštine u izradi sajta i u promociji udruženja i aplikacije. Raspoloživa sredstva stavili su u službu plemenitog cilja. On, međutim, zahteva kolektivnu akciju. Ekologija i filantropija traže uključivanje države, industrije i zakonodavaca, a „Donorum” im je isporučio odlično mesto sastanka.

Da li pojedinci mogu da koriste aplikaciju?

Trenutno pojedinci nisu u prilici da pruže sopstveni doprinos radu „Donorumove” javne kuhinje, ali se tim nada da će u skorije vreme dobiti projektna sredstva koja bi im omogućila kreiranje aplikacija za Android i Epl telefone, objasnila nam je Gordana.

Do tada udruženje poziva građane da ih prate na društvenim mrežama, gde dele savete za sprečavanje bacanja hrane u domovima.

Priredila: Jelena Kozbašić

Tekst je objavljen u novom broju Magazina Energetskog portala PRIRODNI RESURSI, mart-maj, 2020.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti

Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK
Situs Toto
Situs Toto
Situs Toto
Situs Toto
Slot Dana
Taruhan Bola
slot bola
bola slot
Toto Slot
rujak bonanza
Situs Slot Online
Toto Slot
Toto Slot
situs slot online
slot gacor
slot demo
slot demo
slot bola
slot bola
Toto Slot
situs slot gacor
slot qris
slot dana
slot88 gacor
slot toto
Toto Slot
live draw
live draw
Toto Slot
toto macau
Toto Slot
toto macau
Toto Slot
slot gacor
Toto Slot
live draw hk
toto slot
toto slot
Situs Toto
Situs Toto