Uhapšen kapetan broda koji je zagadio priobalne vode Mauricijusa mazutom

Kapetan japanskog broda koji je izazvao izlivanje mazuta i nafte u priobalju Mauricijusa pošto se nasukao krajem jula na koralni greben, uhapšen je juče, saznala je agencija AFP iz policijskih izvora.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Kapetan i njegov zamenik su uhapšeni. Privedeni su pravdi pod preliminarnom optužbom. Istraga se nastavlja ispitivanjem ostalih članova posade“, rekao je portparol policije Šiva Kuten za AFP.

Kapetan Indijac, koga je policija nekoliko puta saslušavala, i njegov zamenik iz Šri Lanke, optuženi su za ugrožavanje sigurnosti plovidbe i ponovo će na sud 25. avgusta.

Japanski brod za rasuti teret „Vakašio“ je 25. jula naleteo na greben na jugoistoku Mauricijusa, sa 3.800 tona mazuta i 200 tona dizela.

Između 800 i 1.000 tona mazuta brzo je isteklo iz napuklog korita broda i zaprljalo obale posebno zaštićenog područja u kojem su šume mangrova i ugrožene vrste.

Timovi za reagovanje na katastrofe su se trkali s vremenom da bi ispumpali ostatak goriva, jer je pretilo da se brod svakog trenutka prepolovi.

Brod se napola prelomio u nedelju. Prednje dve trećine olupine od juče vuku remorkerima ka pučini da bi je potopili kako bi se izbegli dalje oštećenje obale.

„To je delikatna operacija“, izjavio je za AFP Alen Dona, direktor pomorskih službi Mauricijusa. „Želimo da iskoristimo visoku plimu da olupinu polako izvučemo. Taj deo broda je dugačak 225 metara i širok 50 metara“.

„Biće otegljen osam nautičkih milja (14,8 km) od grebena, gde će biti probijen i potopljen“, dodao je.

Odluku o potapanju prednjeg dela „Vakašioa“ doneo je u ponedeljak krizni štab kojim je predsedavao premijer Mauricijusa Pravind Džugnot, u konsultaciji sa francuskim stručnjacima koje je Pariz poslao.

Preostali deo broda, gde su motori i oko 30 kubnih metara nafte, i dalje je zaglavljen na grebenu koji ga je probio.

Vlasti smatraju da je „previše rizično pokušati ispumpavanje preostale količine mazuta iz mapinske sale“.

„S obzirom na to da je mazut u velikoj meri uklonjen, a preostala količina mala, uticaj operacije na životnu sredinu treba da bude ograničen“, rekao je zvaničnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

„Vlada (Mauricijusa) tek treba da odluči šta će uraditi s tim preostalim delom broda“, rekao je on.

Japan je za sredu najavio slanje novog tima stručnjaka na Mauricijus koji će učestvovati u akciji čišćenja obale i mora. Taj tim će doneti materijal, uključujući upijajući.

Vlada Mauricijus je optužena za nemar, a stanovništvo tog turističkog ostrva se pita zašto je tako malo učinjeno u periodu između nasukavanja „Vakašioa“ i pojave curenja.

Premijer Džugnot je procenio da nije učinjena greška i odbio da se izvini.

Vlasnik japanskog broda „Nagashiki Shipping“ rekao je da je „duboko svestan (svoje) odgovornosti“ i obećao da će „iskreno“ odgovoriti na zahteve za odštetu.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti