U blizini Mauricijusa iscurelo najmanje 1.000 tona nafte u okean

Na Mauricijusu se ovog vikenda vodila besomučna borba, koja još uvek nije završena, nakon što je nafta sa broda iscurela u okean, zbog čega je proglašeno vanredno stanje.

Foto: Facebook (screenshot)

Japanski prevoznik „MV Wakashio“ je, nakon udara o koralni greben u Indijskom okeanu i evakuacije posade, na kojem je bilo oko 4.000 tona nafte, počeo da ispušta gorivo direktno u vodu.

Vlasnik broda tvrdi da je do ovaj ekocid prouzrokovan lošim vremenom, odnosno pri stalnim olujnim udarima talasa o brod srušen je rezervoar i deo nafte je iscureo.

Francuska, čije se ostrvo Reinion nalazi u blizini, momentalno je obećala pomoć, napominjući da se koralni grebeni i biološka raznovrsnost u ovoj oblasti moraju sačuvati.

Japan je takođe obećao da će poslati pomoć.

Iz Grinpisa u Africi napominju da je na hiljade životinjskih vrsta u opasnosti zbog ovog incidenta, što će naknadno uticati i na ekonomiju zemlje, ali i sigurnost hrane i zdravlje.

Foto: Facebook (screenshot)

Otežavajuća okolnost je što vlasti Mauricijusa upozoravaju da nisu spremni da se nose sa katastrofom ovih razmera, sa kojom se prvi put suočavaju. Na ruku im ne ide ni loše vreme zbog kojeg su neuspešni pokušaji ispiranja nafte.

Volonteri za sada pokušavaju da zadrže curenje nafte sa broda dalje od ostrva. Iako je vlast naložila da se njoj prepusti čišćenje, lokalno stanovništvo pravi barijere od slame kako bi upile ulje.

Za sada se procenjuje da je najmanje 1.000 tona nafte iscurilo u okean.

Područje u kojem se brod nalazi predstavlja utočište retkih divljih životinja, a bogato je i močvarnim područjima koja su Ramsarskom konvencijom označena kao mesta od međunarodnog značaja.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti