Curenje nafte u sibirske reke zapretilo velikom ekološkom katastrofom

Vlasti u sibirskom gradu Noriljsk u utorak, 2. juna, proglasile su vanredno stanje pošto je procurilo dizel gorivo došlo do lokalnih reka, zapretivši ekološkom katastrofom u krhkoj arktičkoj prirodnoj sredini, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Foto: Facebook (screenshot)

Najmanje 20.000 litara dizel goriva procurilo je 29. maja iz termoelektrane u blizini industrijskog grada Noriljsk iznad arktičkog kruga.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) objavila je satelitske fotografije koje prikazuju grimizno crvenu vodu u rekama Daldikan i Ambarnaja. Ekološka organizacija upozorila je da bi zatrovana voda mogla da stigne do jezera Pjasino, severno od grada, mada je 2. juna saopštila da izgleda da pomažu zaštitne plutajuće barijere koje je postavila Federalna pomorska spasilačka služba.

Ipak, ograđivanje nafte ne znači da toksični elementi neće ući u jezero, rekao je Aleksej Knjižnikov iz WWF Rusija.

„Nažalost, najotrovniji elementi dizelskog goriva su aromatična jedinjenja poput benzola, toluena, etilbenzena, ksilena koja se mešaju s vodom i nemoguće ih je sakupiti pomoću plutajućih barijera“, rekao je on.

Ruska državna agencija za ribolov Rosribolovstvo opisala je curenje goriva kao ekološku katastrofu.

„Već sada se može reći da će biti potrebne decenije za obnavljanje ekološke ravnoteže u pogođenom vodenom sistemu Noriljo-Pjasinski“, rekao je portparol agencije Dmitrij Klokov.

Ruski rudarski konglomerat Noriljsk nikelj (Noriljsk nikl), vlasnik termoelektrane, saopštio je da je do curenje došlo kada su stubovi koji drže rezervoar za skladištenje potonuli usled odmrzavanja tla u permafrostu.

Noriljsk, izolovani grad sa 180.000 ljudi izgrađen je oko operacija Noriljsk nikelja, vodećeg svetskog proizvođača nikla i paladijuma. Grad je podignut na permafrostu, pa njegovu infrastrukturu ugrožava topljenje leda izazvano klimatskim promenama.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti