Još uvek nepoznat uzrok curenja gasa iz fabrike plastike u Indiji

Iako je vazduh u Indiji tek počeo da se poboljšava, jutros je evakuisan veliki broj stanovnika u blizini fabirke plastike, gde je juče procureo otrovni gas i usmrtio najmanje 11 ljudi.

Foto: Facebook (screenshot)

Curenje gasa je zaustavljeno, a evakuacija stanovništva je organizovana kao mera predostrožnosti. Za sada još uvek nije utvrđen uzrok ove nesreće.

Postrojenje smešteno u istočnom delu primorskog grada Vizagapatnam iz kojeg je zabeleženo curenje gasa proizvodi polistirenske proizvode, a njime upravlja kompanija LG Polymers, koja pripada najvećem proizvođaču nafte u Južnoj Koreji – LG Chem.

Očekuje se da će se još neko vreme osećati miris gasa.

U međuvremenu, slike velikog broja ljudi u Vizagapatnamu koji su nepomično ležali na ulici otrovani gasom, uznemirile su javnost i raširile paniku među stanovništvom. Neki su imali problema sa disanjem, kao i osipom na telu i opekotinama na licu, te su preneti u bolnice.

Nažalost, ovo nije prvi put da se Indija bori sa toksičnim hemijskim zagađenjima. Velikom industrijskom katastrofom smatra se događaj iz 1984. godine, kada je zabeleženo toksično curenje metil izocijanata u postrojenju za pesticide u gradu Bopal, što je ubilo više hiljada ljudi, a posledice ove tragedije još uvek se osećaju – mnoga deca u toj oblasti i danas se rađaju sa invaliditetom.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti