Himalaji vidljivi sa ogromne udaljenosti usled manjeg zagađenja vazduha u Indiji

Samo nedelju dana nakon „zatvaranja“ Indije s ciljem sprečavanja širenja novog koronavirusa, usled smanjenog intenziteta saobraćaja i privrednih aktivnosti, već se lakše diše. Nos nije jedino čulo Indijaca koje primećuje značajno bolji kvalitet vazduha – poboljšanje se takođe i vidi.

Foto: Twitter (screenshot)

Na društvenoj mreži Tviter korisnik iz indijske države Pundžaba je objavio fotografije planinskog venca Himalaji, okovanog snegom, koje je napravio u gradu Džalandar udaljenom između 200 i 300 km. Pojedinci tvrde da takav prizor zbog smoga nije viđen poslednjih 30 godina.

Zadivljujući, očaravajući, iznenađujući, nesvakidašnji… Samo su neki od epiteta koje su stanovnici pripisali ovoj pojavi.

Na Himalajima se nalazi deset od ukupno 14 planinskih vrhova viših od 8.000 metara, a među njima je i najviši na svetu Mont Everest na nadmorskoj visini od 8.848 metara.

Indijci su iznenađeni i time što noću mogu da vide zvezde.

Indija važi za zemlju sa izrazito visokim nivoom zagađenja vazduha, a čak 21 grad od ukupno 30 svetskih urbanih centara sa najlošijim kvalitetom vazduha se nalazi u njenim granicama. Iako je tokom 2019. godine zagađenje opalo za 20 odsto, količina sitnih štetnih PM 2,5 čestica u atmosferi je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u indijskim gradovima i dalje bila čak 500 puta viša u odnosu na preporučene vrednosti.

Najveći zagađivači vazduha su saobraćaj, termoelektrane, građevinarstvo, sagorevanje biomase, podizanje prašine sa puteva i aktivnosti u domaćinstvima. Situaciju dodatno pogoršavaju spaljivanje otpada, poslovanje restorana i drugo.

Zabrana kretanja i rada kancelarija, fabrika i prodavnica trajaće do 15. aprila, kako je najavljeno.

U zemlji je, zaključno sa 9. aprilom, potvrđeno 6.276 slučajeva oboljevanja od KOVID-19. Umrlo je 186 ljudi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti