Desalinizacija i mali nuklearni reaktori – budućnost Iraka?

Foto-ilustracija: Unsplash (Jakob Madsen)

Irak otpočinje aktivno da radi, zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, na reformi svog nuklearnog programa u cilju miroljubivog energetskog obezbeđivanja zemlje.

Irak istražuje upotrebu nuklearne tehnologije ne samo za poboljšanje svoje energetske sigurnosti već i za projekte desalinizacije vode, s obzirom da ima preko 40 miliona stanovnika i problem sa nestašicama vode

Desalinizacija je proces uklanjanja soli i drugih minerala iz vode kako bi postala pogodna za ljudsku potrošnju, navodnjavanje ili industrijske upotrebe, i s obzirom na crpljenje vodenih resursa i broja stanovnika, zemlja već poseduje fabrike za ove procese, ali u planu je dalji razvoj istih.

Pročitajte još:

Irak želi da se posveti istraživanju malih modularnih reaktora koji  predstavljaju napredne nuklearne reaktore sa kapacitetom proizvodnje energije do 300 megavata, što je otprilike trećina kapaciteta tradicionalnih nuklearnih reaktora.

Karakteristični su po tome što su znatno manji, omogućavajući da se sistemi i komponente proizvedu u fabrici i transportuju na lokaciju za instalaciju. 

Što se tiče regiona, Iran već ima nuklearnu elektranu Bušer, a u izgradnji je i drugi blok ove elektrane. Ujedinjeni Arapski Emirati takođe su pokrenuli prvu jedinicu nuklearne elektrane 2020. godine, postavši tako drugom zemljom u regionu koja koristi nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije. Jordan planira da instalira nuklearnu elektranu od dva bloka. Turska i Saudijska Arabija takođe razvijaju svoje nuklearne programe, sa planovima za izgradnju nuklearnih reaktora u Turskoj i prve saudijske nuklearne elektrane. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti