Raste značaj nuklearne energije – koja je pozicija Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (lukas-lehotsky)

U Briselu počinje prvi Samit o nuklearnoj energiji. Svetski lideri, među kojima i predsednik Srbije, razmatraće značaj nuklearne energije u rešavanju klimatskih promena i jačanju energetske bezbednosti. U svetu je aktivno 396 nuklearki, a gotovo polovina ih je u Evropi. Takođe, u izgradnji je 30 projekata za nove elektrane, a u pripremi ih je tri puta više.

Rumunija je uz postojeću nuklearku i podršku Sjedinjenih Dražava već odredila lokaciju za gradnju prve modularne nuklearne elektrane.

Rumunski ministar energetike Sebastijan Burduja kaže da Rumunija ima šansu da bude „prva među prvima“.

,,Zato što su vlade Sjedinjenih Država i Rumunije već godinama posvećene tom putu. Izabrali smo najsavremeniju nuklearnu tehnologiju“, navodi Burduja.

Pročitajte još:

Nemačka bez nuklearki

Uoči briselskog Samita o nuklearnoj energiji, reakcije su stigle i iz Nemačke.

Zvanični Berlin je prošle godine zatvorio i poslednje tri nuklearke. Dok neki podržavaju tu odluku, drugi smatraju da je treba preispitati.

Niklas Hene, iz nemačkog Instituta za novu klimu, smatra da su nove nuklearne elektrane koje se trenutno grade „neverovatno skupe“.

„Nisu isplative. Mislim da su oni koji se fokusiraju na nuklearnu energiju na pogrešnom putu, jer ona nije rešenje i nije kompatibilna sa obnovljivim izvorima energije„, ističe Hene.

S druge strane, Jens Špan, bivši ministar zdravlja Nemačke i član Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije, tvrdi da je iz današnje perspektive, Nemačka išla pogrešnim redosledom.

,,Trebalo je prvo da ukinemo energiju uglja, a zatim nuklearnu energiju. Tako bismo bolje postigli klimatske ciljeve“, zaključuje Špan.

Samit u Briselu – nova prilika za ekologiju

Prvi svetski Samit o nuklearnoj energiji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Belgija, koja je posle katastrofe u Fukušimi donela odluku o gašenju svojih nuklearki.

Međutim, u vreme energetske krize, Brisel je odložio zatvaranje.

Premijer Belgije Aleksandar de Kro tvrdi da će skup o nuklearnoj energiji biti prilika za sve lidere da iznesu stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra.

,,Kao i ulogu koju će igrati u narednim godinama u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili“, kaže De Kro.

Nuklearke danas pokrivaju 10 odsto svetskih potreba za strujom.

Podsetimo, Srbija ima moratorijum na gradnju nuklearki, a u javnosti sve više provejava mišljenje da o nuklearnoj energiji mora da se razmišlja.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti