Počeo trodnevni Samit energetike u Trebinju

Foto: EP

Peti Samit energetike „SET Trebinje 2024“ otvoren je danas u prepunoj sali Kulturnog centra Trebinje. Oko 800 posetilaca SET-a u naredna tri dana imaće priliku da prisustvuju panel diskusijama.

Jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom delu Evrope virtuelnim pritiskom dugmeta otvorio je Milorad Dodik.

„Pojačava se interesovanje i potreba za izgradnjom kapaciteta koji će omogućiti energetsku stabilnost i efikasnost i zato treba treba da se ide u korak sa savremenim trendovima. Imamo dogovor sa Srbijom da se na prostoru Srednje Drine započne projekat izgradnje hidroenergetskih potencijala“, rekao je Dodik.

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS rekao je da SET Trebinje unapređuje rad na polju energetike.

„Najvažnija poruka našeg Samita je da poboljšamo međusobnu povezanost energetskih kompanija iz regiona, i ne samo javnih već i privatnih. Dobra je prilika da u tri dana na sedam panela ukrstimo koplja i izvučemo kvalitetne poruke koje ćemo uputiti donosiocima odluka“, rekao je Petrović i dodao da će tekući projekti biti garant održavanja niskih cena električne energije i mogućnost većeg izvoza.

Pročitajte još:

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS obraćajući se prisutnima rekao je da SET nudi nove perspektive na polju energetike.

„U ovom času RS je mesto velikih energetskih aktivnosti. Priprema se i realizuje mnogo projekata čija je vrednost negde prešla četiri milijarde i 300 miliona KM, 1.791 megavata instalisane snage ugovoreno je kroz zaključene ugovore i kroz koncesije“ rekao je on.

Između ostalog, učesnici SET-a moći će da čuju stavove i mišljenja direktora čak sedam elektroprivreda regiona, govoriće se o sajber sigurnosti, gasifikaciji i izgradnji gasnih elektrana, prozjumerima i zakonskim rešenjima i upravljanju solarnim elektranama. Drugoga dana SET-a na panelu tržište usluga fleksibilnosti govoriće i Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX koja posluje tri decenije i pionir je kada je reč o projektima izgradnje solarnih elektrana u Srbiji.

Zbog velike posećenosti Samita energetike, u Trebinju se sa nestrpljenjem čeka izgradnja kongresnog centra, a među 39 prijava izabrano je najbolje rešenje koje će pored svoje osnovne funcije pleniti i izgledom.

Samit u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost Zapadnog Balkana” održava se u organizaciji Elektroprivreda Republike Srpske, grada Trebinje i preduzeća “SET”.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti