Albanija raspisala prvi tender za vetroelektrane

Photo-illustration: Pixabay

Albanija je raspisala tender za svoj prvi program postavljanja vetroelektrana na kopnu. Na tender se mogu prijaviti pojedinačni projekti snage između 10 i 75 megavata.

Kako se navodi na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biće izabrano nekoliko projekata koji će biti predstavljeni u prvoj polovini 2023. godine. 

Razvojem vetroelektrana Albanija želi da ponudi raznovrsniju proizvodnju energije okrećući se ka obnovljivim izvorima. Inače, ova zemlja 95 odsto energije dobija iz hidroelektrana i to iz postrojenja koja se nalaze na reci Drim. 

“Oduševljeni smo napretkom koji Albanija postiže u povećanju energije vetra i sunca putem otvorenih i transparentnih tendera. Ovo je još jedna prekretnica za diverzifikaciju, otpornost i održivi razvoj energetskog sektora zemlje“, rekao je Mateo Kolanđeli, šef EBRD-a za zapadni Balkan.

Predlog lokacije za razvoj vetroelektrana jedan je od uslova koji mora biti sadržani u projektu. Kako bi ponuđačima pomogli, nadležni su pripremili studije lokacije vetra, koja uključuje kriterijume pogodnosti za odabir lokacija, kao i preliminarni pregled zabranjenih područja na visokom nivou. 

Albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku organizovaće konferenciju za potencijalne ponuđače na kojoj će razjasniti sve nejasnoće i nedoumice.

Albanija intenzivno radi na tome da što više koristi obnovljive izvore energije. Ona se nalazi među zemljama sa najviše sunčanih sati u Evropi što predstavlja značajan potencijal za razvoj solarne energije. Nedavno su u rad pustili prvu plutajuću solarnu elektranu snage 0,5 MW koja se prostire na skoro 4.000 kvadratnih metara i sastoji se od 1.536 solarnih panela.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti