Naučno dokazano – zagađenje dovodi do ubrzanog starenja

Foto-ilustracija: Pixabay

Zagađenje životne sredine, prvenstveno vazduha, naučnici su do sada mahom povezivali sa ubrzanim starenjem kože. Izloženost izduvnim gasovima, PM česticama i pojačanom UV zračenju razlog je što nam se bore pojavljuju ranije nego što smo očekivali.

Ipak, koža nije jedino o čemu treba da brinemo kada je reč o uticaju zagađenaja na naš organizam. Novo istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Virdžinije ukazuje na vezu brojnih zagađivača i starenja celokupnog organizma, piše ScienceDaily.

Vođa istraživačkog tima, Erik Keli, otkrio je da zagađenje dovodi do stvaranja slobodnih radilaka u našem organizmu.

Ovi nestabilni molekuli dovode do hemijskih reakcija sa delovima ćelija (između ostalog, i sa molekulima DNK) izazivajući niz strukturalnih i funkcionalnih poremećaja. Ukoliko naš organizam nije u stanju da popravi štetu nanetu molekulima DNK, to će dovesti do nepovratnog starenja organizma, zaključuju naučnici.

Za potrebe studije, Keli je sa timom posmatrao genetski modifikovane miševe kojima je nedostajao protein zadužen za popravljanje oštećenja na DNK. Ustanovili su da miševi stari svega 5 meseci imaju sve karakteristike onih od 2 godine – osteoporozu, gubitak sluha, oštećenje vida i ostale zdravstvene probleme koje prirodno dolaze sa godinama.

Naučnike je ovo dovelo do zaključka da su oštećenja na molekulima DNK razlog starenja celokupnog organizma, ne samo kože koja je direktno izložena zračenju i zagađivačima.

Među najčešće spoljne uzroke slobodnih radikala spadaju zračenje, zagađivači vazduha, pesticidi, duvanski dim, brza hrana i neki lekovi.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti