Grčka gradi solarne elektrane za siromašne

Foto-ilustracija: Pixabay

Nema sumnje da će u Grčkoj, zemlji sa čak 250 sunčanih dana, solarna energija odigrati presudnu ulogu u procesu dekarbonizacije. Planirana  je izgradnja dve velike solarne elektrane ukupne snage 3GW, ali i realizacija manjih projekta koji će biti namenjeni lokalnim zajednicama.

Ministarstvo životne sredine Grčke namerava da subvencioniše opštine i regione za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 120 MW, a ovaj program posebno će biti usmeren ka osetljivim domaćinstvima, rekao je za „Kathimerini“  ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas.

On navodi da se program, od koga će blizu 30.000 domaćinstava imati koristi,  finansira sa 100 miliona evra iz Fonda za oporavak od pandemije.

Uz to, iz Fonda će biti izdvojeno i 40 miliona evra za zamenu taksija električnim vozilima, a vlasnici će biti subvencionisani sa 22.500 evra za povlačenje automobila ukoliko zadovoljavaju određene kriterijume.

Skrekas dodaje da su energetske zadruge veoma važne u procesu energetske tranzicije te će ih Vlada maksimalno podržati kako bi električna energija došla do onih kojima je potrebna. Ovo se prvenstveno odnosi na solarne elektrane, a kada je reč o vetroparkovima, ministar ističe da se tu radi o velikim ulaganjima koja premašuju mogućnosti energetskih zadruga.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti