Kako koristiti sunčevu energiju za proizvodne pogone?

Foto: Printscreen

O tome kako iskoristiti sunčevu energiju za proizvodnju električne energije za sopstvene proizvodne pogone, o očekivanjima i rezultatima, danas se razgovaralo na seminaru “Upotreba solarne energije za vaše proizvodne pogone“ koji je organizovala Konfindustrija Srbija. Predavač je bio Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX, koja je lider u našoj zemlji u sektoru izgradnje solarnih elektrana.

Kostić je objasnio da solarne elektrane generišu struju pomoću solarnih panela i pomažu u očuvanju životne sredine jer smanjuju emisije ugljen-dioksida (CO2). Postoje solarne elektrane koje su namenjene domaćinstvima, zatim industrijske koje su mahom na krovovima postrojenja i velike elektrane na zemlji.

U uvodnom delu seminara predstavljene su novine iz nedavno usvojenog Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE), kao što su: net merenje (net metering) i koncept prozjumera. Kako je Kostić istakao treba ispuniti sve uslove Ministarstva rudarstva i energetike kako bi se ostvarilo pravo na fid-in tarife, a u toku su i pripreme za uvođenje sistema aukcija koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja 2021. godine.

Posebnu pažnju javnosti izazvao je koncept prozjumera koji se prvi put uvodi kod nas. Naime, to znači da kupac električne energije ujedno može da postane i proizvođač, tako što će višak (električne energije) isporučiti dirketno u mrežu.

“Kada postavimo elektranu na krov, smanjujemo energiju koju koristimo sa mreže. Na taj način se štede svi troškovi vezani za transport energije, postajete nezavisni od snabdevača, smanjujete emisiju CO2, štedite na računima za struju i podižete svest o zaštiti životne sredine”, objašnjava Miloš Kostić.

Primer uspešnog projekta kompanije MT-KOMEX je izgradnja prve i najveće solarne elektrane u privatnom vlasništvu, koja se nalazi u selu Velesnica u opštini Kladovo koja od 2013. godine proizvodi zelenu energiju. Kapacitet ove elektrane, koja se nalazi na zemlji je 2 x 999 kW, a ukupna ušteda emisije ugljenika je 14.170 tona. Ova elektrana postala je i prva nacionalna agro-solarna elektrana, jer travu koja raste na ovom prostoru „šiša“ stado ovaca.

Foto: Printscreen

Prema Miloševim rečima, u kompaniji MT-KOMEX posebnu pažnju posvećuju solarnim nadstrešnicama na parkinzima. Na nadstrešnicama se nalaze solarni paneli koji proizvode električnu energiju, prave hlad, služe za napajanje punjača za električne automobile.

Kao potencijalno dobar primer za postavljanje solarnih nastrešnica je parking robne kuće IKEA Beograd. Ispred ove zgrade ima 1.203 parking mesta, a električna energija koja bi se proizvela na ta tom prostoru bila bi dovoljna za snabdevanje 2.000 domaćinstava godišnje, što bi dovelo do energetske i ugljenične neutralnosti.

Miloš Kostić je naveo i šta je sve potrebno od opreme za postavljanje solarne elektrane i njene implementacije u mrežu. Kompanija u ponudi ima invertore Fronius i panele Canadian Solar .

Kompanija MT-KOMEX napravila je iskorak u domenu elektromobilnosti i prepoznala je potrebu tržišta da elektropunjači budu povezani u jedan integralni skup kako bi vozači lakše pronašli mesto za dopunu svojih elektromobila. Tako je nastao sistem charge&GO, prva digitalna platforma i aplikacija za naplatu korišćenja mesta za punjenje elektrovozila. Plan je da tokom 2021. godine bude ugrađeno 300 punjača na putevima u Srbiji.

Seminar Upotreba solarne energije za vaše proizvodne pogone“, zbog učešća brojnih kompanija iz inostranstva održan je na engleskom jeziku. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti