Nove solarne elektrane u Republici Srpskoj ostale bez podsticaja

Foto-ilustracija: Unsplash (Zbynek Burival)

Brojni investitori u male solarne elektrane u Republici Srpskoj ostali su bez garantovanog otkupa struje iz svojih postrojenja, jer su kvote namenjene za podsticaj ispunjene još u martu ove godine, saznaje portal Capital.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske ovih dana masovno odbija proizvođače jer prostora za podsticaje više nema.

Tako su u poslednjih nekoliko sedmica odbijeni zahtevi za podsticaj za četiri male solarne elektrane Tuli u Trebinju, 14 malih solarnih elektrana Berkovići u istoimenoj lokalnoj zajednici kao i dve solarne elektrane Eling žica iz Teslića.

“Na osnovu činjenica kojima raspolaže Regulatorna komisija, kao i na osnovu potvrde Operatora sistema podsticaja utvrđeno je da u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ne postoje raspoložive količine električne energije za podsticanje proizvodnje iz solarnih elektrana u 2021. godini, utvrđene Akcionim planom Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora”, navodi se u rešenjima kojima se odbijaju zahtevi investitora.

Predsednik RERS-a Vladislav Vladičić kaže za Capital kako nove zahteve za podsticaje odbijaju već nekoliko meseci. Investitorima predlaže da se obrate Vladi Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske je ta koja svake godine razmatra akcioni plan i o tome donosi odluku. Odmah po našem rešenju oni mogu da upute zahtev Vladi da izvrše izmene Akcionog plana, a na njoj je da odluči da li će to uvažiti ili ne”, kazao je Vladičić.

Inače, Vlada RS je količine električne enegrije iz malih solarnih elektrana za koje garantuje otkup od 2015. godine povećala za deset puta, ali je očigledno da to ne može ni blizu zadovoljiti potrebe investitora.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti