Novi investicioni ciklus u energetici vredan 17 milijardi evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike je u prethodnom periodu zajedno sa Privrednom komorom Srbije (PKS) radilo na pripremi četiri zakona koji su bazični za dalji razvoj energetike i rudarstva. a u planu je nastavak saradnje na izradi novih strateških dokumenata, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, obraćajući se na Skupštini PKS, istakla da u procesu energetske tranzicije Srbija mora imati dovoljne količine energije u svakom trenutku i dodala da zelena agenda neće značiti gubitak posla i zatvaranje elektrana.

„Zelena agenda je model rasta i prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu. Novi investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega su projekti u oblasti elektroenergetike više od sedam milijardi evra, a u oblasti OIE više od pet milijardi evra“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zelena agenda znači da ćemo ići ka drugačijim načinima proizvodnje energije koji će se zasnivati, pre svega, na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, gasnim elektranama, kao i vodoničnim tehnologijama za koje je već stvoren zakonski osnov u Zakonu o korišćenju OIE.

„Nacionalnim integrisanim planom za klimu i energetiku odredićemo ne samo kako ćemo se razvijati u oblasti energetike, nego i šta to znači za životnu sredinu i za privredu. Takođe, novom strategijom energetike odredićemo ciljeve i put gde želimo da budemo 2050. godine u ovoj oblasti, čiji će sastavni deo biti vodonična strategija“, rekla je ministarka.

Ona je najavila i formiranje nacionalnog saveta za zelenu agendu čiji će zadatak biti da napravi plan za ovu i naredne godine i kako da, kada budemo imali takse na CO2, iz tog procesa izađemo na održiv način.

„Biće situacija i kad ćemo morati i određene kompromise da pravimo, ali naša privreda ima sve šanse da bude ne samo održiva, već i da budemo predvodnici u regionu“, naglasila je ministarka.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti