Na koji način solarna energija sprečava pomor riba tokom sušnog perioda?

Foto: Agencija za životnu sredinu UK

Agencija za životnu sredinu Ujedinjenog Kraljevstva je osmislila inovativno „zeleno“ rešenje kako bi sprečila pomor riba tokom sušnog perioda. Ribnjaci iz okruga Eseks želeli su da neutrališu uticaj visokih temperatura na stanovnike stajaćih voda, te su u saradnji sa agencijom pokrenuli projekat u okviru koga zahvaljujući solarnoj energiji poboljšavaju kvalitet vode.

Aeracioni sistemi za prečišćavanje i obogaćivanje vode kiseonikom koje pokreće energija Sunca postavljeni su za sada na dve lokacije, a finansirani su iz sredstavlja pribavljenih kroz izdavanje ribolovačkih dozvola. Svaki je koštao oko 6.600 evra.

Tokom letnjih meseci postaje toplije, a povećanje temperature posledično izaziva pad koncentracije rastvorenog kiseonika u jezercima, što rezultuje stresom riba. Povrh toga, snižava se nivo vode i cvetaju alge što takođe predstavlja dodatne opasnosti za ribe. Proces aeracije podiže koncentraciju kiseonika u vodi, smanjujući na taj način rizik od uginuća jedinki.

Ben Norington, službenik Agencije za životnu sredinu, je istakao da su ovo prvi aeracioni sistemi te vrste u istočnoj Engleskoj. „Želimo da upotrebljavamo sličnu tehnologiju kao odgovor na problem manjka kiseonika, zato što je mnogo održivija od klasičnih aeratora koje pokreće gas ili benzin. Prečišćavanjem vode ovim putem se unapređuje njen kvalitet što pomaže stvaranju boljih staništa za ribe i podstiče ribolov“, rekao je on, dodavši da se nada da će za osiguranje zdravlja ribarstva i uzgajališta riba koristiti čistu energiju.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti