Prvi solarni parklet na mestu nekadašnjeg parkinga u nemačkom gradu Frajburg

Foto: Facebook (screenshot @Balkonsolar Freiburg(

Ulični nameštaj postavljen na ukinutim parking mestima sada se u nemačkom univerzitetskom gradu Frajburgu koristi za proizvodnju solarne energije. U Frajburgu se postavljanje fotonaponskih sistema podstiče već godinama, a gradska uprava ovog lepog nemačkog univerzitetskog grada 2017. godine pokrenula je kampanju „Dein Dach kann mehr“ („Tvoj krov može više“). Program sufinansiranja fotonaponskih sistema za vlasnike porodičnih kuća i preduzetnike dodatno je proširen 2019. godine kada je gradska uprava počela sa sufinansiranjem rezervoara energije ​​i balkonskih modula. No, početkom jula u Frajburgu je instaliran i prvi solarni parklet i to ispred kafića „Café Auszeit“, smeštenoj u neposrednoj blizini Univerzitetske biblioteke.

Kako objašnjava lokalni aktivista Sebastijan Muler, stari parklet koji se već nalazio ispred kafane pretvoren je u solarni postavljanjem tankog plastičnog „Sunman modula“ snage 300 W. Ovi moduli znatno su lakši od klasičnih modula izrađenih od kristalnog silicijuma, što se u Frajburgu pokazalo kao velika prednost. Naime, u planu je da se ovaj sve popularniji ulični nameštaj, u saradnji s kompanijom Balkonsolar, postavi na velikom broju oparking mesta koja se postepeno ukidaju s ciljem oslobađanja javnih površina od automobila.

„Želimo da pokažemo kako se solarni paneli mogu integrisati na inovativan i praktičan način, bilo da se radi o parkletu, klupi za vrt ili ormaru za balkon. Svi zainteresovani građani mogu nam se javiti jer želimo razvijati različita rešenja zajedno s kupcima“, kazao je glavni direktor Balkonsolara David Roš.

„Café Auszeit“ takođe ima koristi od svog novog solarnog parkleta jer će ubuduće deo svoje potrošnje moći da pokrije solarnom energijom proizvedenom na krovu parkleta. Prvi parklet postavljen je u Frajburgu 2018. godine, a gradska uprava se u junu ove godine odlučila da ih postavi u znatno većem broju i to ispred ugostiteljskih objekata. Ova odluka rezultovala je velikim zanimanjem za postavljanje njihove solarne verzije.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti