Grad Ploče na krovove javnih objekata postavljaće solarne elektrane radi ušteda u potrošnji energije

U martu 2020. godine započeta je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju fotonaponskih elektrana na krovovima objekata u vlasništvu Grada Ploča, objavio je nedavno na svojoj službenoj Facebook stranici pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

Foto-ilustracija: Pixabay

“U cilju ostvarivanja ušteda u potrošnji električne energije dali smo da se izrade idejni i glavni projekti fotonaponskih elektrana na zgradama javne namene vođeni idejom da je izuzetno važno optimizovati stranu izdataka gradskog proračuna i svih trgovinskih društava/javnih ustanova koje upravljaju navedenom infrastrukturom. Izrađivač dokumentacije je od Grada Ploča primio potrebne ulazne parametre (nacrte krovnih ploća objekata, potrošnju električne energije za 12 meseci 2019. godine, uključujući mrežne naknade) kako bi se izradila okvirna računica i procena instalirane snage fotonaponske elektrane”, napisao je gradonačelnik.

Objekti za koje će izraditi navedenu dokumentaciju su: zgrada Gradske uprave, zgrada Autobuske stanice, Dom sportova Ploča, zgrada Dečjeg vrtića u Pločama, zgrada novog dečjeg vrtića u Staševici koji je u fazi izgradnje, zgrada Doma kulture u Pločama, zgrada Doma kulture u Peračkom Blatu, za čiju je sanaciju krovišta paralelno ažurirana projektna dokumentacija i zgrada gradske pijace, čiji je krov u procesu sanacije.

“S obzirom na povećanje cena električne energije na berzi i istovremeno smanjenje opreme za fotonaponske elektrane, predviđeni period povraćaja investicije je sedam godina u zavisnosti od lokacije, a period moguće eksploatacije fotonaponskih elektrana, za koje vreme ćemo i dalje konzumirati uštede, minimalno 20 godina. Iz perspektive posmatranja vreme povraćaja investicije, to je odlično ulaganje. Apsolutni prioritet nam je da pokušamo da pronađemo modele sufinansiranja za samu izgradnju fotonaponskih elektrana i na taj način značajno skratimo predviđeni period povraćaja investicije na manje od pet godina”, istakao je Krstičević i dodao da su u toku terenska detaljna merenja na lokacijama navedenih objekata, a sve glavne projekte s računima imaće spremne do meseca avgusta 2020. godine.

Izvor: Obnovljivi izvori energije Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti