Svaki novi krov u Beču proizvodiće čistu energiju

Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sistema na milion svojih krovova, a tom ostvarenju će svakako pomoći najnovije izmene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obavezu ugradnje fotonaponskih sistema na svakom novom gradskom krovu!

Morate priznati da Grad Beč nije mogao na lepši način obilježiti Svetski dan obnovljivih izvora energije (26. april). Ovonedeljna najava izmena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije donosi veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog privrednog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

Foto-ilustracija: Unsplash (Giorgio Trovato)

Članica bečkog gradskog veća zadužena za izgradnju stanova Katrin Gal i predstavnik Zelenih Peter Kraus najavili su u ponedeljak uvođenje obaveze ugradnje fotonaponskih sistema na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru. „Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalnije prilagođavanje klimatskim promenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati savremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost“, kazala je Katrin Gal.

„Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski sistemi na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvana okolina posebno su važni u ovom kriznom i neizvesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspeh u budućnosti“, izjavio je predstavnik Zelenih Peter Kraus.

Promene koje će dodatno zaštititi klimu

Reformom građevinskih propisa Grada Beča pridodati su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, na primer, dodate mere kojima se ublažavaju efekti klimatskih promena, omogućava bolje upravljanje podzemnim vodama ili povećava primena načela cirkularne ekonomije. Takođe, bečki savetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka ili stručnjakinju u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti. Za određene novogradnje u Beču je još ranije bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih sistema, no reforma građevinskih propisa sada donosi obavezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade. Snaga instaliranih fotonaponskih sistema treba da omogući proizvodnju električne energije za direktno napajanje zgrada, na primer, u njihovim zajedničkim prostorima. Takođe, tamo gde ima smisla instalirati veću snagu FN sistema, ta opcija će moći da se koristiti u većoj meri zahvaljujući odgovarajućim finansijskim podsticajima.

Prema ranijim propisima, obavezna ugradnja FN sistema nije mogla da se primeni tamo gde to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obaveza morati da se ispuni na rezervnim površinama, čime se generealno jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Digitalizacija u građevinarstvu

Foto-ilustracija: Unsplash (Vivint Solar)

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektor građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i delotvornije upravljanje u budućnosti. Od sada će svi zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola moći da se predaju elektronskim putem, pa će se u svakom trenutku biti moguće pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rešavanje. Nadležnom telu će elektronskim putem moći da se predaju kopije građevinskih planova, a reforma reguliše i uvođenje elektronskog potpisa, elektronske dostave i opštih uslova za elektronski promet.

Punjači za električna vozila

Pri izgradnji novih zgrada, kao i pri većim renoviranjima postojećih, uvodi se i obaveza postavljanja punjača za električne automobile, kao i osiguranja dodatnog prostora za njihovu naknadnu instalaciju. Tačan broj propisan je zakonom i zavisi od toga  da li je reč o stambenoj zgradi ili zgradi druge namene. Ova dopuna pravilnika tako služi i promovisanju elektromobilnosti pa je u skladu s sprovođenjem prava Evropske unije.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti